Wie mag as overledene ophalen?

Wie mag as overledene ophalen?

Als uw zus de papieren voor de crematie heeft getekend, is zij de enige die de as mag ophalen, tenzij zij u schriftelijk machtigt.

Wat kun je doen met as na crematie?

Wat mag ik doen met de as van een overledene?

  • verstrooien op open zee of op een daartoe bestemd strooiveld;
  • thuis bewaren;
  • bijzetten in een daarvoor bestemd gedeelte van een crematorium of begraafplaats;
  • begraven in een graf;
  • meenemen naar het buitenland (uitvoeren).

Wat kost resomeren?

Wat kost resomeren? De kosten van resomeren zijn ongeveer 7.000 euro. Even duur als een crematie. Uiteraard hangt dit af van uw wensen met betrekking tot de uitvaart.

Wie is de eigenaar van de as van een overledene?

Antwoord: Normaal gesproken hebben de nabestaanden recht op de as. Als er meerdere nabestaanden zijn, moet de rechter bepalen wie er het meeste recht op heeft. In de Wet op de Lijkbezorging wordt geregeld wat er met een overledene moet gebeuren na dood te zijn geboren of na te zijn overleden.

Wat te doen met as van dierbare?

Met de as van jouw dierbare kun je vele mooie dingen doen. Je kan de as bijvoorbeeld uitstrooien over zee of de as laten verwerken tot diamant. We geven uitleg over wat er allemaal kan en mag met de as en hoe je met of zonder de as tot een mooi aandenken van jouw dierbare kunt komen.

Kan resomeren in Nederland?

Is resomeren toegestaan in Nederland? Op dit moment is het niet toegestaan om in Nederland een overledene te resomeren. Wel is er bij de Tweede Kamer een voorstel gedaan om de wet op de lijkbezorging aan te passen zodat dit wel mogelijk wordt.

Is resomeren goedkoper dan cremeren?

Resomeren is daarom ook milieuvriendelijker dan een crematie, en het is ook nog eens goedkoper. Het TNO heeft een onderzoek gedaan en daaruit blijkt dat de maatschappelijke kosten heel laag liggen. Alle niet oplosbare overblijfselen kunnen geïsoleerd worden en daarom liggen de kosten ook erg laag voor deze methode.

Hoe verwerk je as in een sieraad?

Indien het assieraad is voorzien van een vulschroefje dan kan deze eenvoudig worden losgeschroefd. Nadat een kleine hoeveelheid as is ingebracht, wordt het sieraad weer dichtgeschroefd. Daarnaast zijn er assieraden waar de as in verwerkt wordt door deze te mengen met hars en een eventuele kleurstof.