Inhoudsopgave
Wie controleert of wetten niet strijdig zijn met de Grondwet?
Constitutionele toetsing door de rechter houdt in dat de rechter toetst (of mag toetsen) of wetten al dan niet in overeenstemming zijn met de Grondwet. Het huidige artikel 120 van de Grondwet bepaalt dat de rechter niet mag beoordelen of wetten en verdragen in strijd zijn met de Grondwet.
Waarom wetten niet toetsen aan Grondwet?
In eenvoudig Nederlands Maar de rechter mag hierover niets zeggen. De rechter mag dus niet zeggen dat hij een wet niet goed vindt, als deze wet naar zijn mening niet klopt met de Grondwet. Waarom mag de rechter dat niet? De rechter mag dat niet omdat de Eerste en Tweede Kamer en de regering de wetten hebben gemaakt.
Waar mag de rechter wetten in formele zin aan toetsen?
Rechters in Nederland mogen veel, maar hebben niet de bevoegdheid te toetsen of wetten in overeenstemming zijn met onze Grondwet. Dat staat in artikel 120 van diezelfde Grondwet. Dat toetsingsverbod is al decennialang een heet staatsrechtelijk hangijzer. Alle argumenten voor en tegen zijn nagenoeg wel uitgewisseld.
Kan een rechter een wet in formele zin niet van toepassing verklaren?
Wie het niet eens is met bepaalde regels die de overheid stelt (hierna kort samengevat als: (materiële) wetgeving) kan de rechter vragen deze regels – in algemene zin – onverbindend te verklaren of – in het concrete geval – buiten toepassing te laten.
Wie mag toetsen aan Grondwet?
De bevoegdheid om wetten, decreten en ordonnanties te toetsen aan titel II van de Grondwet, is namelijk voorbehouden aan het Grondwettelijk Hof.
Wie kan een prejudiciële vraag stellen?
Elke nationale rechter die om een uitspraak wordt verzocht over een geschil betreffende het recht van de Unie, kan aan het Hof van Justitie prejudiciële vragen stellen; in sommige gevallen is hij daartoe verplicht.
Welke soorten regels mogen aan de Grondwet worden getoetst?
Regelgeving van andere wetgevers dan de formele wetgever (regering en parlement), zoals koninklijke besluiten, algemene maatregelen van bestuur en verordeningen van provincies, waterschappen, gemeenten en andere bestuurlijke lichamen, mag wél door de rechter aan de Grondwet, Statuut en rechtsbeginselen worden getoetst.
Kan een wet in formele zin in strijd zijn met de Grondwet en mag de rechter deze wet in formele zin dan onverbindend verklaren?
Vanwege het toetsingsverbod van artikel 120 Gw mag de rechter omzettingswetgeving niet toetsen aan de Grondwet. Schutgens schrijft in zijn proefschrift over onrechtmatige wetgeving dat de rechter formele wetgeving wel onverbindend kan verklaren wegens strijd met een verdragsbepaling.
Wat zijn de kenmerken van de rechtsstaat?
Een rechtsstaat is een staat waarin vrijheid, rechtszekerheid en rechtsgelijkheid voor de burger heel belangrijk zijn. Bovendien geniet de burger bescherming van zijn rechten en vrijheden, tegen medeburgers én tegen de overheid.