Wie bouwde het Atomium?

Wie bouwde het Atomium?

Atomium
Architect André en Jean Polak
Constructeur André Waterkeyn
Erkenning
Monumentstatus Ja

Waarom Atomium gebouwd?

Het Atomium is gebouwd in het kader van de Brusselse Wereldtentoonstelling in 1958, de zogenaamde Expo 58. Het stelt één elementaire cel zuiver ijzer voor dat sterk in ontwikkeling was en een belangrijke rol speelde in de optimistische kijk op ontwikkeling in de jaren vijftig.

Waarom heeft het Atomium 9 bollen?

Het Atomium heeft 9 bollen, elke bol stelt een atoom voor uit het ijzerkristal. Volgens sommigen stond elke bol ook symbool voor een Belgische provincie, maar ondertussen heeft België 10 provincies, want Brabant werd opgesplitst in Waals-Brabant en Vlaams-Brabant.

Welk atoom stelt het Atomium voor?

Hij maakte dus een elementair ijzerkristal (9 ijzeratomen), 165 miljard keer vergroot, die we nu kennen in de vorm van een kubus met 1 atoom op elke hoek, onderling verbonden door 20 buizen en ondersteund door 3 grote tweepotige elementen. Zo ontstond het Atomium met zijn unieke vorm.

Waarom de naam Atomium?

Zo ontstond het Atomium met zijn unieke vorm. Het Atomium volgde de tijdgeest met name door de versmelting van het metaal en het atoom, waarvan de civiele toepassingen almaar toenamen.

Wat valt er te zien in het Atomium?

In de Basisbol vind je verdeeld over de 2 niveaus de permanente tentoonstelling “Van Symbool naar Icoon”. De tentoonstelling gaat over het bouwwerk en de Expo 58 en geeft je een terugblik naar de wereldtentoonstelling van 1958 en de jaren 50 in het algemeen.

Hoe heet architect Atomium?

Het idee voor het Atomium en een deel van de uitwerking zijn het werk van ingenieur André Waterkeyn, schoonbroer van de architectenbroers André en Jean Polak die verantwoordelijk zijn voor de architecturale aspecten van het monument.

Wat is de snelheid van de lift in het Atomium?

Een opeenvolging van records In 1958 is het Atomium het zesde hoogste gebouw ter wereld met een metalen structuur. In 1958 is de lift de snelste van Europa. Hij kan 500 mensen per uur vervoeren met een snelheid van 5 meter per seconde (18km/u).

Hoeveel kost een bezoek aan het Atomium?

Het Atomium werd versterkt met roestvrij staal en is sinds 2006 weer geopend voor iedereen die het een bezoek wilt brengen. Een enkel ticket kost €16 (gepensioneerden, kinderen en groepen krijgen een korting) en als je graag mini-Europa ook wilt bezoeken, dan kan je een combi-ticket aanvragen.