Welke soorten Salmonella zijn er?
Het geslacht Salmonella bestaat uit twee soorten, Salmonella enterica en Salmonella bongori. Deze laatste werd vroeger ingedeeld als ondersoort van S. enterica. Sinds 2005 heeft het de status van soort.
Welk soort gevaar is Salmonella?
Salmonella heeft een enkele keer hartproblemen, abcessen en botontsteking veroorzaakt. Besmetting met Salmonella kan dodelijk zijn, als de patiënt uitdroogt en de nierwerking stopt, maar ook in geval van bloedvergiftiging en shock kan de patiënt overlijden.
Hoeveel soorten Salmonella zijn er?
Salmonella spp. kent meer dan 2000 soorten. Een groot gedeelte hiervan wordt verdacht pathogeen te zijn voor mensen. De bacteriën verschillen onder meer in de concentratie van de hoeveelheid bacteriën die bij inname een voedselvergiftiging veroorzaken.
Waar komt Salmonella het meest voor?
De meeste mensen raken besmet met de bacterie door het eten van niet of onvoldoende verhitte producten De salmonellabacterie komt voor in rauwe dierlijke levensmiddelen, zoals op pluimveevlees, kalfs- en varkensvlees, of in eieren en zuivelproducten. Ook op groenten en fruit kan salmonella zitten.
Hoe gaat salmonella dood?
De salmonellabacterie wordt gedood wanneer een product geheel (dus ook aan de binnenkant) tot 70 °C verhit wordt. Invriezen en koelen van producten doodt de bacterie niet maar gaat wel vermeerdering tegen. Ouderen, zuigelingen en mensen met een verzwakt immuunsysteem zijn een risicogroep voor een salmonella infectie.
Waar komt de salmonella bacterie voor?
De salmonella bacterie komt vooral voor in rauw vlees (met name varkensvlees en kip), eieren, rauwe melk en melkproducten, vis en garnalen. Normaal gesproken veroorzaakt het eten van besmet vlees niet direct een infectie. Pas wanneer de bacteriën zich op het voedsel hebben kunnen vermeerderen, ontstaat infectiegevaar.
Welke klachten krijg je van Salmonella?
Welke klachten krijg je van salmonella? Niet iedereen die besmet is met salmonella wordt ziek. Mensen die wel ziek worden krijgen meestal buikkrampen, zijn misselijk, moeten braken en hebben diarree. Soms hebben mensen ook hoofdpijn, koorts of spierpijn.
Wat zijn de risicogroepen voor salmonella?
Ouderen, zuigelingen en mensen met een verzwakt immuunsysteem zijn een risicogroep voor een salmonella infectie. Zij zijn gevoeliger voor uitdroging door een heftige diarree en overgeven, en het immuunsysteem kan infecties soms minder goed opruimen.