Inhoudsopgave
Welke organen zijn betrokken bij het syndroom van Down?
Het regelt de ontwikkeling van onze organen zoals de hersenen, het hart en de nieren. Elke cel bestaat uit 23 paren van chromosomen. Iemand met downsyndroom heeft van één bepaald chromosoom (chromosoom 21) geen twee, maar drie exemplaren in elke cel. Vandaar dat downsyndroom ook wel trisomie 21 wordt genoemd.
Wat is de oorzaak van het syndroom van Down?
De oorzaak van het syndroom van Down is een extra chromosoom in elke lichaamscel. Uiterlijke symptomen zijn onder andere scheefstaande ogen, een brede korte nek en korte armen, benen en voeten. Afwijkingen die vaker voorkomen bij mensen met het syndroom van Down zijn onder andere oogafwijkingen, leukemie en gehoorproblemen.
Hoe wordt de diagnose Down Syndroom bevestigd?
De diagnose Down syndroom wordt bevestigd door een chromosomenonderzoek (een karyogram). Daarmee wordt gekeken of het kind inderdaad 47 chromosomen heeft in plaats van 46. Bij dit onderzoek wordt ook onderzocht of erfelijkheid een rol speelt.
Wat is de kans op het syndroom van Down?
De kans op syndroom van Down. De kans op het syndroom van Down is ongeveer 0,45%. Dat lijkt niet veel, maar is toch al meer dan 4 per duizend nieuw geboren kinderen. Het is gebleken dat de leeftijd van de moeder een behoorlijk grote rol speelt op de kans op het krijgen van een kind met Down.
Wanneer wordt een kind met het Down syndroom geboren?
Als een kind met het Down syndroom wordt geboren, is het te herkennen aan de uiterlijke kenmerken van de baby. De diagnose Down syndroom wordt bevestigd door een chromosomenonderzoek (een karyogram). Daarmee wordt gekeken of het kind inderdaad 47 chromosomen heeft in plaats van 46.
Hoe ziet een mongooltje eruit?
Symptomen syndroom van Down Kinderen met Down hebben bijvoorbeeld scheefstaande ogen en een extra huidplooi over de binnenste ooghoeken. In de ogen hebben ze witte vlekjes aan de rand van de iris. De schedel is klein en heeft relatief weinig achterhoofd. De oren zijn vaak asymmetrisch.
Wat voor soorten downsyndroom zijn er?
Drie genetische oorzaken
- 95%, klassieke vorm met trisomie 21 in alle cellen, niet-erfelijk.
- 3-4%, vorm met translocatie van chromosoom 21, wel erfelijk.
- 1-2%, mozaïcisme, niet-erfelijk.
Hoe weet je of je baby gehandicapt is?
Tijdens uw zwangerschap kunt u bloedonderzoek, een echo-onderzoek en de NIPT laten doen. Na de geboorte wordt bij de baby onder andere het gehoor getest en bloed afgenomen (hielprik). Deze testen onderzoeken of de baby ziekten of aandoeningen heeft.
Hoeveel chromosomen hebben mensen met Down Syndroom?
Daardoor heeft iemand met het Down syndroom 47 in plaats van 46 chromosomen. Er zijn verschillende vormen van het syndroom van Down. De meeste mensen met het Down syndroom hebben in al hun cellen een extra chromosoom. Het extra chromosoom kan loszitten, maar ook vastzitten aan een ander chromosoom.