Welke krachten werken op een fietser?

Welke krachten werken op een fietser?

Als een fiets met constante snelheid rijdt, werken daar de volgende krachten op: de zwaartekracht, de weerstand door de wind, de aandrijfkracht op het achterwiel, de normaalkrachten op de wielen en de rolweerstand van de wielen (een kracht die een beweging tegengaat wordt weerstand genoemd).

Hoe bereken je het vermogen van een fietser?

Het voorbeeld is weer voor snelle Eddy, die 75 kg weegt en een fiets heeft van 8,8 kg. Zijn ADV is 4 Watt/kg, dus in totaal kan hij 4*75 = 300 Watt trappen. Bij een snelheid van 40 km/h is het aandeel van de rolweerstand in zijn totale vermogen dus 36,5/300 = 12,1%.

Hoeveel watt trapt een gemiddelde fietser?

Om dit wat te kaderen volgend voorbeeld: als een gemiddelde wielertoerist over een rit een gemiddelde heeft van 180 watt, heeft hij een mooie inspanning geleverd. Bij de toprenners in Gent-Wevelgem heb ik gemiddelde waarden gezien die tot 320 à 340 watt gaan.

Welke krachten werken er op een auto?

Normaalkracht werkt als een voorwerp tegen een oppervlak aan komt. Bijvoorbeeld als iets op tafel ligt, of als een auto op de weg rijdt. Of als een voorwerp op een helling ligt. Bij een vliegtuig in de lucht of een voorwerp wat aan een touw hangt of zo is er dus geen normaalkracht.

Hoe bereken je de Rolwrijving?

Om te kunnen meten wat de rolwrijvingskracht van een fietser is heb je de formule nodig voor deze kracht. Deze formule is : Fr = (h/s) x Fz .

Hoeveel watt bij inspanningstest?

Voer de zwaarte op totdat je hartslag ligt tussen de 120-170 slagen. Het wattage is daarbij waarschijnlijk voor mannen 100 of 150 watt en voor vrouwen tussen 75 of 100 watt. Als de fietsergometer geen wattage aangeeft is het ook mogelijk te fietsen op kpm inspanning.

Hoeveel watt moet je kunnen fietsen?

150 watt is een inspanning die een getrainde fietser goed elke dag een uur kan volhouden. Van een uur 200 watt trappen wordt een goed getrainde fietser lekker moe. En 250 watt trappen is voor een goed getrainde fietser voluit fietsen en net een uur vol te houden.

Wat is een goede FTP?

Hoe goed zijn profs Een Tour de France prof heeft ongeveer een FTP tussen de 5.5 w/kg en 6,5 w/kg (voor de klassementswinnaar). Een ongetraind iemand zit meestal tussen de 1,5 tot 2 w/kg bij mannen en 1,3 tot 1,7 w/kg bij vrouwen.