Inhoudsopgave
Welke kleding is van katoen?
Katoenen T-shirts, overhemden en truien Het materiaal is afkomstig van de katoenplant. Het voordeel van katoen, is dat het erg sterk materiaal is. Hierdoor gaat katoen erg lang mee en blijft het ook lang erg mooi. Katoen kan zelfs zo bewerkt worden, dat het lijkt op zijde.
Wat zijn de nadelen van katoen?
Daarnaast kan je hele zachte stof maken van katoen, evenals bijvoorbeeld denim jassen, waardoor het een zeer gewild materiaal is. Deze enorme productie zorgt alleen voor een aantal problemen: katoen is vatbaar voor ziekten en dus wordt het vaak besproeid met pesticiden en insecticiden om deze ziektes te voorkomen.
Waarom katoen?
Het is een eencellige, zachte vezel die uit de zaden van de katoenplant groeit. Katoen is ideaal om tot draden te spinnen, te weven en te verwerken in kleding. Dankzij zijn zachtheid is katoen bijzonder aangenaam om dragen. Bovendien is het heel huidvriendelijk en veroorzaakt het zelden of nooit irritaties.
Wat is katoen voor de productie van kleding?
Katoen is veruit de meest gebruikte natuurlijke vezel voor de productie van kleding. Al sinds de oudheid wordt het gewas geteeld en gebruikt, zowel in de Nieuwe Wereld door de vroege beschavingen van ondermeer Mexico, als in de rijke Indus beschaving (het huidige India en Pakistan).
Hoe leunt de katoenindustrie op chemische producten?
De katoenindustrie leunt zwaar op chemische producten als kunstmest en insecticide. Sommige landbouwers schakelen over op meer ecologische productiemethoden. Het katoen dat zo geteeld wordt, heet ecokatoen. Een ander alternatief is gerecycled katoen.
Wat is een katoenplant?
Zowel de textielvezel als het uiteindelijke textiel wordt aangeduid als katoen. Er zijn vier soorten katoenplant die gebruikt worden voor de katoenproductie: Gossypium arboreum – endemisch in India en Pakistan, goed voor nog geen 2% van de wereldproductie
Hoe weet je of een stof katoen is?
Katoen behoort tot de plantaardige vezels en is opgebouwd uit cellulose zoals ook papie. De eenvoudigste manier om te weten of een gebruikte vezel plantaardig, dierlijk of synthetisch is, is de brandproef. Je haalt de vezel naar een kleine vlam (lucifer of aansteker volstaat).