Inhoudsopgave
Welke hormonen geeft de schildklier af?
T4 (thyroxine), T3 en TSH De twee belangrijkste hormonen die de schildklier aanmaakt en via het bloed naar de lichaamsweefsels afscheidt zijn thyroxine (T4) en tri-joodthyronine (T3).
Wat is de werking van het schildklierhormoon?
De schildklier maakt een hormoon en geeft het af aan het bloed. Dit hormoon helpt uw lichaam om van eten energie te maken. Dit heet stofwisseling. Ook de hersenen maken een hormoon.
Wat zijn de hormonen van de schildklier?
De hormonen die door de schildklier gemaakt worden regelen de lichamelijke groei en ontwikkeling en hebben een grote invloed op de celstofwisseling. Ook stimuleren ze de temperatuur van het lichaam. Ze zijn ook nadrukkelijk aanwezig bij de spijsvertering en vetverbranding.
Wat is een schildklierhormon?
De schildklier produceert schildklierhormonen uit jodium en tyrosine. Hieruit wordt thyroxine of T4, geproduceerd. Als een joodatoom met behulp van een dejodase in de periferie van T4 wordt afgehaald, ontstaat er T3 ( tri-joodthyronine ). T3 is actiever dan T4, maar komt in mindere mate voor.
Wat is de afscheiding van schildklierhormonen?
De afscheiding van de schildklierhormonen wordt geregeld door verschillende factoren. De belangrijkste factor komt van de hypothalamus, een zone in hersenen die een belangrijke rol speelt bij de regeling van de homeostase, het in evenwicht houden van de lichaamsstoffen.
Wat is het schildklierhormoon calcitonine?
Het schildklierhormoon calcitonine wordt geproduceerd door de C-cellen van de schildklier en heeft een belangrijke functie in het calciummetabolisme. Calcitonine verlaagt het calcium gehalte in het bloed door: de calcium uitscheiding door de nieren te verhogen.
Schildklierhormoon wordt gemaakt door de schildklier. De schildklier geeft de hormonen af in het bloed en kunnen zo overal in het lichaam hun werk doen. Met schildklierhormoon wordt niet één hormoon maar eigenlijk twee hormonen bedoeld: thyroxine (afgekort tot T4) en tri-jodothyronine (afgekort als T3).