Welke complicaties kunnen zich voordoen bij hartfalen?

Welke complicaties kunnen zich voordoen bij hartfalen?

Organen krijgen hierdoor minder bloed, bijvoorbeeld de nieren. De nieren gaan als reactie zout en vocht vasthouden. U kunt hierdoor bijvoorbeeld dikkere buik of enkels krijgen. Ook kan zich vocht achter de longen ophopen waardoor kortademigheid kan ontstaan.

Welk effect heeft een aortaklepstenose op de bloedstroom?

Bij aortaklepstenose moet de linkerkamer het bloed door een vernauwde klep het lichaam inpompen. Dit kost meer kracht. De hartspier wordt na verloop van tijd dikker en stijver. De pompkracht neemt af.

Wat is de oorzaak van hartkleppen?

Bij een zieke hartklep is in sommige gevallen een aangeboren afwijking de oorzaak. De hartkleppen kunnen vanaf de geboorte bijvoorbeeld te groot zijn, te klein zijn of met elkaar vergroeid zijn. Lekkende hartkleppen kunnen echter ook het gevolg zijn van kalkafzetting door ouderdom, een myocardinfarct, endocarditis of acuut reuma.

Is hartklep gevaarlijk?

Een lekkende hartklep klinkt als een ernstige aandoening, maar de aandoening hoeft zeker niet altijd gevaarlijk te zijn. Op de korte termijn is de aandoening nooit gevaarlijk, maar op de lange termijn kan de aandoening wel voor problemen zorgen.

Wat is de oorzaak van een hartklepaandoening?

Slijtage en verkalking hartklep. Ouderdom is de belangrijkste oorzaak van een hartklepaandoening. De kleppen kunnen verkalken (sclerose). Ze worden dan harder en stugger. Hierdoor ontstaat een vernauwing of lekkage. Als een hartklep niet goed werkt, moet het hart harder pompen. Daardoor kan schade aan het hart ontstaan.

Wat zijn de symptomen van lekkende hartkleppen?

Sommige mensen met lekkende hartkleppen krijgen wel te maken met vervelende symptomen, waaronder vermoeidheid, kortademigheid bij inspanning of in de nacht, pijn op de borst, duizeligheid bij inspanning, dikke enkels en zelfs hartfalen.