Inhoudsopgave
Welke brander voor hardsolderen?
Voor het hardsolderen is een brander met alleen gas, bv een campingaz brander of soldeerbrander voor leidingwerk maar net aan heet genoeg. De vlam heeft wel genoeg temperatuur, maar je moet heel lang stoken om het warm te krijgen. Gas en zuurstof is veel beter, je kan heel snel op de plaats van de soldering verhitten.
Hoe stel je de vlam in voor hardsolderen?
Voor het hardsolderen dien je een flinke hoeveelheid warmte te ontwikkelen om de te solderen voorwerpen te verhitten en het soldeer, zilver of messing, te laten vloeien. Met extra zuurstof kan met een gewone gasbrander hard gesoldeerd worden.
Hoe hard solderen?
Hard solderen ook wel braseren genaamd, is een soldeer techniek die je gebruikt bij een temperatuur boven de 450°C. Deze techniek wordt gebruikt bij het solderen van sieraden, leidingwerk, koelinstallaties, fietsen, metalen frames, vliegtuigtechniek, motoren, uitlaten, flenzen etc.
Welk gas voor hardsolderen?
Hardsolderen doe je rond de 800 graden en dat is met butaan/propaan en lucht prima te halen.
Welk gas om te solderen?
Om de soldeerbrander aan te sluiten op een kleine, of een grote gasfles is er een propaanslang nodig.
Wat is een reducerende vlam?
DE CARBURERENDE OF REDUCERENDE VLAM (acetyleen overschot) Deze carburerende vlam heeft een hoog gehalte aan niet verbrande koolstof. Men past deze vlaminstelling toe voor het solderen van aluminium, magnesium en ook kobalt.
Wat heb ik nodig voor hardsolderen?
Bij hardsolderen heb je een soldeerbout nodig die een temperatuur boven de 450°C haalt. Deze manier van solderen wordt voornamelijk gebruikt om fietsframes, tuinmeubels en campingmeubels te solderen.
Wat is het verschil tussen hard solderen en zacht solderen?
Het belangrijkste verschil tussen hardsolderen en zachtsolderen is het smeltpunt van het toegevoegde soldeer. Wanneer toegevoegde soldeer een smeltpunt heeft onder de 450° heeft men het over zachtsolderen. Wanneer het toegevoegde soldeer een hoger smeltpunt heeft dan 450°, dan wordt dit hardsolderen genoemd.