Welke arterie voorziet het longweefsel van O2?

Welke arterie voorziet het longweefsel van O2?

Vanuit de rechterboezem komt het bloed in de rechterkamer en daarna in de arteria pulmonalis. In de longen wordt koolzuur (CO2) afgegeven en weer zuurstof (O2) opgenomen. Hierna komt het zuurstofrijke bloed via de linkerboezem in de linkerkamer, die het bloed via de aorta weer het lichaam inpompt.

Wat is Venae Pulmonales?

De pulmonale venen of longaders brengen zuurstofrijk bloed van de longen naar de linkervoorkamer. Er zijn vier longaders: twee komende van de rechter long en twee komende van de linker long. Het bloed stroomt van hier naar de linker kamer en wordt dan van daaruit door het ganse lichaam rondgepompt.

Wat zijn de longslagaders?

De longslagaders zijn de bloedvaten die vanuit de rechterhartkamer naar de longen gaan. Ze vertakken zich min of meer parallel aan de bronchiale boom. Vergeleken met de lichaamsslagaders, die het bloed van de linkerhartkamer naar het lichaam vervoeren, is de wand ervan veel dunner. De longslagaders zijn kort (5 cm) en dik (3 cm).

Hoeveel slagaders heeft een mens?

Hoeveel slagaders heeft een mens? De mens heeft meer dan twintig grote slagaders. In het lichaam vertakken de grote slagaders in kleinere slagaders en vervolgens in talloze kleine haarvaten. Als je alle slagaders, aders en haarvaten in je lichaam aan elkaar zou knopen, dan kom je op wel 100.000 kilometer uit.

Wat is de diameter van een slagader?

De naam ‘slagader’ verwijst naar het feit dat men aan een arterie het hart kan voelen kloppen, omdat de daarmee gepaard gaande drukwisselingen zich in de slagaders voortplanten. De diameter van het lumen van een slagader ligt tussen ongeveer 2,5 cm en (veel) minder dan een millimeter. Hieromheen liggen wanden die maximaal ongeveer 1,5 mm dik zijn.

Wat is een slagader of arterie?

Latijn: arteria: Gegevens: Systeem: Hart en vaatstelsel: Naslagwerken: TA: A12.0.00.003: Portaal Biologie: Een slagader of arterie is een bloedvat dat zorgt voor het transport van bloed van het hart naar de rest van het lichaam.