Wat zijn bijen en hommels eigenlijk?
Veel mensen weten dit niet, maar hommels zijn bijen. Ze zien er wel duidelijk anders uit dan andere bijen, met hun wollige, kleurrijke beharing. Ze zouden misschien verward kunnen worden met de gewone sachembij, maar verschillen daarvan doordat hun ocelli (de puntoogjes bovenop de kop) bijna op één lijn liggen.
Wat is het verschil tussen een bij een wesp en een hommel?
Bijen en hommels zijn het makkelijkst te herkennen aan hun harige vacht. Hommels hebben een bontjasje aan met zwarte en warmgele strepen en zijn iets groter dan bijen. Wespen daarentegen zijn kaal en hebben zwarte met felgele strepen. Ze zijn doorgaans ook kleiner dan bijen en hommels.
Wat moet je doen met een Hommelnest?
Hommels zijn beschermd en daarom mogen ze niet worden gedood. Als het enigszins kan is het advies het nest te laten zitten. Ze leven maar kort en geven maar kort overlast. Je zou bijvoorbeeld een nestkast in je tuin kunnen plaatsen, zodat de hommels een plek hebben om hun nest te bouwen.
Hoe herken je een koningin hommel?
Ik had bezoek gehad van een koningin. Alle hommels die je nu ziet, zijn koninginnen. Dit zijn bevruchte vrouwtjes en de enigen onder de hommels die overwinteren. Meestal verlaat de koningin in maart haar overwinteringsplek, maar bij warm weer kan dat ook in februari of zelfs in januari.
Wat doen bijen en hommels?
Hommels in plaats van bijen gebruiken voor de bestuiving van een gewas heeft een aantal voordelen, namelijk: Bij relatief lage temperaturen (>8⁰C) en weinig lichtinval (bewolkt weer) vliegt de hommel uit, wat de bij niet doet. Hierdoor is de hommel ook in het voor- en najaar goed inzetbaar.
Waar zijn hommels goed voor?
Hommels zorgen voor natuurbeheer en -behoud Dankzij hun omvang en dicht behaarde lichaam nemen ze grote hoeveelheden stuifmeel mee. Bovendien zijn ze gedurende de hele dag actief en kunnen ze per minuut verschillende bloemen bezoeken.
Welke soorten hommels zijn er?
Verschillende Europese hommelsoorten zijn door de mens geïntroduceerd in Nieuw-Zeeland en Tasmanië. In België en Nederland komen ongeveer dertig verschillende soorten voor, waarvan enkele zeldzaam zijn. De meeste hommels zijn sociale insecten die in kolonies leven met een enkele koningin.