Wat zegt de wet over thuiswerken?

Wat zegt de wet over thuiswerken?

Nee, er bestaat geen recht op thuiswerken. Werknemers kunnen wel een verzoek doen om te mogen thuiswerken. De werkgever kan dat verzoek afwijzen. Dat staat in de Wet flexibel werken.

Wat zegt de wet over de verantwoordelijkheid voor het voeren van het arbobeleid?

Alle werknemers moeten veilig en gezond kunnen werken. Om daarvoor te zorgen is de Arbeidsomstandighedenwet (Arbowet). Werkgevers en werknemers zijn samen verantwoordelijk voor het gezond en veilig werken en voor de invulling van deze wet in de eigen organisatie of branche.

Wat moet een werkgever vergoeden bij thuiswerken?

Je werkgever mag jou als werknemer een vergoeding geven voor de voorzieningen die je nodig hebt om thuis te werken. Sinds 2022 mag een vaste onbelaste vergoeding van € 2 per thuiswerkdag gegeven worden. Daarnaast heeft je werkgever nog wat speelruimte voor extra vergoedingen: de zogenaamde vrije ruimte.

Wat valt onder Arbovoorzieningen?

Zo zijn er Arbovoorzieningen die de fysieke geschiktheid voor een functie kunnen aantonen. Denk hierbij aan een arbeidsgezondheidskundig onderzoek of een verplichte medische keuring. Daarnaast tref je Arbovoorzieningen om de gezondheid van werknemers ten goede te komen, bijvoorbeeld een EHBO-cursus.

Kan je verplicht worden om thuis te werken?

Nee, de werkgever kan niet eenzijdig opleggen dat een werknemer thuis aan het werk moet gaan. De werkgever is verplicht om te zorgen voor een veilige werkomgeving en als dit thuis door omstandigheden niet mogelijk is zou er samen gekeken moeten worden naar een oplossing die werkbaar is.

Wie is verantwoordelijk voor het arbobeleid in de organisatie?

Hoewel de werkgever primair verantwoordelijk is voor de arbeidsomstandigheden in het bedrijf, hebben ook de werknemers verplichtingen. Als zij zich daar niet aan houden, kunnen ook zij een boete krijgen van de NLA.