Wat voor vulkanen in Chili?

Wat voor vulkanen in Chili?

De Villarrica (letterlijk: plaats van de welvaart) is een met sneeuw bedekte stratovulkaan gelegen in de Andes, in Zuid-Chili. Het is een van de meest actieve vulkanen van Chili die hoog uitsteekt hoog boven het gelijknamige meer en dorp….Villarrica (vulkaan)

Villarrica
Type Stratovulkaan
Laatste uitbarsting 2015
Portaal Aardwetenschappen

Waarom zijn er zoveel vulkanen in Chili?

In Chili ontstaan ze door de botsing van de Nazcaplaat met de Zuid-Amerikaanse plaat. Hierbij duikt de zware oceanische plaat weg onder de lichte continentale plaat. Dit wegduiken heet subductie. De snelheid hiervan ligt rond de 8-10 cm per jaar en het gaat met horten en stoten.

Hoe over leef je een vulkaan uitbarsting?

Zorg dat je bekend bent met het lokale waarschuwingssysteem. Leef je in de buurt van een vulkaan dan zal er een lokaal noodplan zijn om mensen te waarschuwen dat de vulkaan kan gaan uitbarsten. In veel gevallen worden er sirenes gebruikt om de bevolking te waarschuwen dat er gevaar dreigt.

Wat stoten vulkanen uit?

Vulkanen stoten waterdamp met zware metalen, koolstofdioxide, waterstofsulfide en zwaveldioxide uit. Zwaveldioxide is vanuit de ruimte het makkelijkst te spotten.

Wat zijn de meest actief vulkanen op aarde?

Van alle vulkanen op aarde zijn er ongeveer 600 actief. Van deze 600 vulkanen barsten er ongeveer 60 per jaar uit. Over de vulkanen die uitbarsten in een onbewoond gebied, horen we vaak niks. Een voorbeeld van een bekende vulkaan, die wel in een bewoond gebied staat, is de Italiaanse vulkaan ‘Mount Vesuvius’.

Waar zijn vulkanen in ons zonnestelsel waargenomen?

Vulkanen komen ook op andere steenachtige planeten en manen binnen ons zonnestelsel voor. Zo zijn op de planeten Venus en Mars en de manen Io, bij Jupiter, en Triton, bij Neptunus, vulkanen waargenomen.

Wat zijn uitgedoofde vulkanen?

Uitgedoofde of dode vulkanen zijn vulkanen waarbij de aardkorst in de loop der tijd dusdanig is dichtgegroeid dat er geen magma meer doorheen kan komen. Vulkanen die al lange tijd, bijvoorbeeld enkele eeuwen, over de precieze tijdsduur zijn de meningen verdeeld, geen activiteit vertonen, worden slapende vulkanen genoemd.

Wat is het magma van een vulkaan?

Als een vulkaan uitbarst, borrelt en vliegt er vanuit de krater van alles omhoog: lava, gloeiende stenen en gloeiende gassen. Wanneer de lava nog binnenin de vulkaan zit heet het magma. Het heet pas lava als het magma bij een uitbarsting naar boven uitkomt. De lava is heel heet.