Wat voel je bij kapotte meniscus?

Wat voel je bij kapotte meniscus?

Als uw meniscus scheurt, kunt u deze klachten hebben: U heeft pijn bij staan, lopen en traplopen. De pijn zit aan de zijkant van de knie. Meestal komt er vocht in de knie.

Hoe test je meniscus?

Er bestaan twee tests die een meniscusscheur meer waarschijnlijk maken:

  1. de Apley’s test: in buikligging met de knie 90° gebogen geeft meer pijn bij druk op het onderbeen;
  2. Mc Murray’s test: er wordt druk uitgeoefend op de meniscus tijdens het strekken van de knie.

Wat te doen bij versleten meniscus?

Wat is de behandeling? Degeneratie van een meniscus is niet terug te draaien. Wel is het mogelijk om de meniscus zo gezond mogelijk te houden door regelmatig en gedoseerd te bewegen. Denk aan wandelen en of fietsen.

Hoe lang ben je thuis met een meniscus?

Na 2 weken zijn de meeste patiënten in staat om de meeste activiteiten van het dagelijks leven weer op te bouwen maar het kan 6 weken duren voor de knie helemaal normaal aanvoelt. U mag weer autorijden als uw knie betrouwbaar aanvoelt en dus krachtig en stabiel genoeg is.

Hoe weet je of je knieband gescheurd is?

Als een knieband aan de zijkant van de knie scheurt, kunt u dit merken: De buitenste zijkant van de knie wordt dik bij een scheur in een buitenste knieband. De binnenste zijkant van de knie wordt dik bij een scheur in de binnenste knieband. Soms is er een blauwe plek te zien.

Hoe pijnlijk is een gescheurde meniscus?

Een gescheurde meniscus geeft pijn aan de buitenzijde of binnenzijde van de knie. Soms zit de knie ‘op slot’; u kunt de knie dan niet meer strekken. Pijn aan de knie betekent niet altijd een gescheurde meniscus. In meer dan 90% van de gevallen is er sprake van een verstuiking (distorsie) van de knie.

Kan meniscus vanzelf overgaan?

Een meniscusscheur kan spontaan genezen als de scheur in het goed doorbloede buitenste deel van de meniscus zit. Dit herstel duurt enkele maanden. Op jonge leeftijd verloopt deze genezing beter dan op oudere leeftijd.

Hoe lang met krukken na meniscus?

Na het verwijderen van een stuk meniscus mag u bij het lopen het geopereerde been volledig belasten (tenzij de chirurg iets anders met u afspreekt). U moet de eerste 3 tot 5 dagen hiervoor krukken gebruiken. Lopen mag met mate en op geleide van eventuele klachten.

Kan je fietsen met gescheurde meniscus?

Fietsen mag als u de knie weer goed kunt buigen. Een andere sport kunt u meestal 6 weken na de operatie weer oppakken, maar alleen als uw knie niet meer dik is.

Wat zijn de oorzaken van een meniscusscheur?

Meniscusscheur. Wat zijn de oorzaken van een gescheurde meniscus? Een scheur (ruptuur) in de meniscus kan verschillende oorzaken hebben. Een scheur in de meniscus ontstaat doorgaans plotseling, door een verkeerde (draai)beweging tijdens het sporten of een ongeval.

Kan meniscus herstellen zonder pijn?

Een gescheurde meniscus kan gelukkig prima herstellen met het juiste oefenprogramma. Hierdoor kun je in bijna alle gevallen een operatie voorkomen. Of de scheur daadwerkelijk volledig verdwijnt is niet duidelijk, maar de klachten verdwijnen wel volledig. Het is bekent dat veel meniscusscheuren zonder pijn bestaan.

Wanneer kan meniscus genezen worden?

De meniscus kan zichzelf binnen een paar maanden genezen. Voorwaarde is wel, dat je nog jong bent en dat de meniscus goed doorbloed is. Om het herstel te bevorderen, is het belangrijk om kniel- en hurkbewegingen te vermijden.