Inhoudsopgave
Wat veroorzaakt uitdroging?
Het kan worden veroorzaakt door een tekort aan de inname van vloeistoffen of door overmatig vochtverlies. Veel voorkomende oorzaken van dehydratie zijn: intensieve beweging, blootstelling aan hitte, overgeven en diaree, misselijkheid, verbranding of huidinfecties, diabetes en koorts.
Hoe vaak komt dehydratie voor?
Dit leidt tot een verhoogd risico op morbiditeit en mortaliteit. Onderzoeken tonen aan dat dehydratie geregeld voorkomt in instellingen voor langdurige zorg, zoals het verpleeghuis. De prevalentie varieert van 45% tot zelfs 97% bij de verpleeghuisbewoners.
Hoe voorkom je dehydratie?
Uitdroging voorkomen
- Drink voldoende. Elke dag heeft je lichaam 1,5 tot 2 liter vocht nodig.
- Controleer de kleur van je urine. De kleur van je urine dient helder-, licht- of strogeel te zijn.
- Neem extra maatregelen op warme dagen.
Waarom ouderen kwetsbaar voor dehydratie?
Ouderen zijn meer kwetsbaar voor uitdroging dan jongeren. Dit hangt samen met de veranderingen, die als gevolg van het normale verouderingsproces, in de water- en zouthuishouding optreden.
Wat te doen bij vochttekort?
Wat te doen bij uitdroging? Bij een milde uitdroging helpt het om veel water te drinken. Daarnaast helpt het om iets zoets (bijvoorbeeld limonade) of iets zouts (bijvoorbeeld bouillon) te drinken om je suikers en zouten aan te vullen. Je kunt ook ORS gebruiken om je suikers en zouten aan te vullen.
Waarom is het belangrijk om een vochtbalans bij te houden?
De vochtbalans wordt gestart als er een kans bestaat dat u vocht vasthoudt of te veel vocht verliest. In dat geval gaan we extra letten op uw vochthuishouding. Wanneer deze weer in evenwicht is, kunnen we hier weer mee stoppen. Ook kan het nodig zijn om na een operatie de vochtbalans bij te houden..
Hoe weet je of je vocht tekort hebt?
Milde uitdrogingsverschijnselen zijn onder meer dorst en hoofdpijn. Ernstige uitdrogingsverschijnselen zijn onder andere verwardheid en een snelle, onregelmatige hartslag. Raadpleeg direct je huisarts of spoedeisende hulp bij ernstige uitdrogingsverschijnselen. Drink elke dag voldoende om uitdroging te voorkomen.
Hoe kun je uitdroging voorkomen?
Uitdroging voorkomen:
- Wacht niet tot je dorst krijgt.
- Drink voor je sport.
- Drink meer als je koorts hebt.
- Varieer je drank.
- Eet regelmatig fruit en groeten.
Wat helpt tegen uitdrogingsverschijnselen?
Wat te doen als je uitgedroogd bent?
Volgens WebMD, is uitdroging “een aandoening die optreedt wanneer het verlies van lichaamsvloeistoffen, meestal water, de hoeveelheid die wordt ingenomen overschrijdt.” Hoewel er vele redenen zijn waardoor ons lichaam uitgedroogd kan raken, een van de belangrijkste is dat het lichaam niet voldoende vocht binnen krijgt …