Wat valt onder opsporing?

Wat valt onder opsporing?

Als ergens een strafbaar feit is gepleegd, is het opsporingswerk een taak van de politie. Politiemensen zoeken naar sporen, horen getuigen en slachtoffers, houden verdachten aan, verhoren verdachten en leggen alles schriftelijk vast in een proces-verbaal.

Wat wordt verstaan onder strafbaar feit?

Een strafbaar feit is een gedraging die volgens de wet niet toegestaan zijn. Een strafbaar feit wordt ook wel een delict of een misdrijf genoemd, al zijn deze termen juridisch gezien niet geheel hetzelfde.

Wat wordt bedoeld met ernstige bezwaren?

strafrecht: grote mate van waarschijnlijkheid dat een verdachte een strafbaar feit heeft begaan.

Wat is een beklaagde?

Wie voor de rechtbank moet verschijnen maar nog niet veroordeeld is, noemt men in de standaardtaal in het hele taalgebied een verdachte, beklaagde of beschuldigde.

Wie is bevoegd tot opsporing?

Met de opsporing van strafbare feiten zijn opsporingsambtenaren belast. Er zijn algemene opsporingsambtenaren (bijvoorbeeld van de politie), die bevoegd zijn tot opsporing van alle strafbare feiten, en er zijn buitengewone opsporingsambtenaren (BOA’s).

Wat zijn strafvorderlijke beslissingen?

Met een strafvorderlijke beslissing bedoelen we simpel gezegd het opleggen van een straf of maatregel. Het opsporingsonderzoek is er enkel op gericht dat strafbare feiten aan het licht worden gebracht. Vaak is er tijdens het inzetten van het opsporingsonderzoek nog weinig bekend over het strafbare feit.

Hoelang mag je vast zitten?

De politie mag u maximaal negen uur vasthouden voor bij voorlopige hechtenisfeiten en maximaal zes uur bij niet voorlopige hechtenisfeiten. Dit onderzoek kan bestaan uit verhoren, het afnemen van vingerafdrukken of het achterhalen van uw identiteit.

Hoe lang duurt hechtenis maximaal?

Dit heet gevangenhouding. Dit duurt maximaal 90 dagen. De voorlopige hechtenis (bewaring en gevangenhouding bij elkaar) kan tussentijds worden beëindigd.