Inhoudsopgave
Wat ontvangt bloed uit de onderste en bovenste holle ader?
De bovenste holle ader ontvangt bloed van alle bloedvataftakkingen die zich in het bovenste deel van het lichaam bevinden, bijvoorbeeld de armen en het hoofd. De onderste holle ader ontvangt bloed van alle bloedaftakkingen die zich in het onderste deel van het lichaam bevinden, zoals de buik en de benen.
Hoe heet het bloedvat tussen de lever en de onderste holle ader?
Wanneer het bloed de lever gepasseerd is, stroomt het de vena cava inferior (onderste holle ader) in. De beide venae cavae, de onderste en bovenste holle ader, zijn de grootste aderen van het lichaam en kunnen worden beschouwd als de veneuze tegenhanger van de aorta.
Wat zijn de bloedvaten in het lichaam?
Het bloed in het lichaam wordt rondgepompt door drie verschillende soorten bloedvaten: slagaderen, aderen en haarvaten. Slagaderen bevatten zuurstofrijk bloed wat richting de organen gaat. In de haarvaten worden stoffen met de organen uitgewisseld, waarna de aderen het bloed weer terugbrengen naar het
Wat is de wand van een bloedvat?
Opbouw van bloedvaten De vaatwand omsluit een holte, het zogenaamde lumen of vaatholte, waarin het bloed stroomt in slechts in één richting. De wand van kleinere vaten is meestal enkellaags, die van grotere vaten drielaags: Binnenste laag (tunica interna of tunica intima): dunne laag endotheelcellen.
Wat is een bloedvatenstelsel?
Het bloedvatenstelsel is het geheel aan bloedvaten in je lichaam. Hier stroomt je bloed doorheen. Je bloedvatensysteem bestaat uit slagaders, aders en haarvaten. Deze bloedvaten vormen het wegennet waarlangs je bloed al je cellen, weefsels en organen van zuurstof en voedingsstoffen voorziet. Daarnaast worden afvalstoffen afgevoerd.
Welke slagaders voeren het bloed naar de haarvaten?
De grotere slagaders voeren het zuurstofrijke, lichtrode bloed naar de kleinere slagaders, de arteriolen. Via de arteriolen komt het bloed in de kleinste bloedvaten: de haarvaten. Haarvaten hebben een dunne wand en een microscopisch kleine doorsnede, die maar net iets groter is dan een rode bloedcel.