Wat moet je weten over judo?

Wat moet je weten over judo?

Judo is een Japanse krijgskunst die rond het jaar 1182 is ontworpen door Jigoro Kano. Tegenwoordig is Judo één van de populairste vechtsporten in de wereld en ook Nederland kent vele beoefenaars van alle leeftijden. Judo is tevens een olympische sport, wat erg heeft bijgedragen aan de verspreiding over de wereld.

Wat is het doel van judo?

Het doel van Judo is om maximaal gebruik te maken van de kracht en snelheid van de tegenstander. Oftewel, het uit balans brengen van je partner en daarbij je eigen balans te behouden. Judo is een geweldige manier om conditioneel met je gehele lichaam te bewegen, op iedere leeftijd.

Wat is de betekenis van judo?

[Japans, van ju = zacht, en do = weg (ook in figuurlijke zin van methode)] een vechtsport die zich heeft ontwikkeld uit het jiu-jitsu (z.a.). Het doel van judo is op technisch juiste wijze de tegenstander ten val te brengen en hem daarna op de grond te houden.

Hoe werkt de sport judo?

Veel judoka’s zijn actief in de wedstrijdsport. Zij trachten elkaar met een judoworp op de mat te werpen of hun tegenstander met behulp van een grondtechniek onder controle te krijgen. Een judoka gebruikt de kracht van zijn tegenstander om deze te overmeesteren.

Welke kleding heb je nodig bij judo?

Judokleding. Judo kleding bestaat uit een katoenen witte broek, een witte jas en een judoband. De broek is de zubon, de jas is de uwagi en de band wordt de obi genoemd. Het hele judopak samen noemen we judogi (gi).

Is judo een zelfverdedigingssport?

Judo is een hele bekende en populaire zelfverdedigingssport. Het doel van de sport is om zoveel als mogelijk is gebruik te maken van de snelheid en kracht van je tegenstander. Met andere woorden gezegd, de bedoeling is dat je je eigen balans behoudt terwijl je je tegenstander uit balans brengt.

Is judo gevaarlijk?

Judo is een contactsport waarbij de judoka de benodigde kracht, techniek en uithoudingsvermogen in huis moet hebben. De sport ziet er spectaculair en gevaarlijk uit door de worpen, houdgrepen, verwurgingen en armklemtechnieken.

Hoe win je met judo?

Een wedstrijd kan op de volgende wijze worden gewonnen:

  1. de tegenstander gooien met een techniek welke met een ippon wordt gewaardeerd, waardoor de wedstrijd direct wordt beëindigd;
  2. een houdgreep maken van 20 seconden of meer, waardoor de wedstrijd direct wordt beëindigd;

Hoe gaat een judo wedstrijd in zijn werk?

Een wedstrijd kan alleen worden onderbroken door een stopcommando van de scheidsrechter. Deze stopcommando’s zijn mate (wacht) en sono-mama (niet bewegen). Na het commando mate nemen de judoka’s hun startpositie in en start de tijd weer met het commando hajime.

Wat betekent een gele kaart bij judo?

JES houdt de richtlijnen van de Judo Bond Nederland (JBN) aan. De JBN heeft per band een zogenaamde kyukaart uitgegeven waar de eisen per band op staan. Zo is er een gele kaart voor de gele band, een oranje kaart voor de oranje band, en zo helemaal door tot aan de zwarte kaart.

Wat is de hoogste dan in judo?

De bruine band is de hoogste gradatie in de klassenindeling. De zwarte band daarentegen is de laagste graad bij de dan-graden. Tot en met de derde dan behoor je bij de dan-indeling tot de beginnende graden. Een vierde dan is een gevorderde judoka en een vijfde dan een vergevorderde judoka.