Inhoudsopgave
Wat kan je lassen?
Staal is wel de meest gebruikte maar ook roestvast staal en non-ferrometalen (zoals aluminium) en zelfs vele kunststoffen zijn uitstekend lasbaar. Voorbeelden van lassen met niet-metalen zijn: thermoplastische kunststoffen: o.a. spiegellassen, inductielassen, wrijvingslassen en ultrasoon lassen.
Wat zijn Kettinglassen?
De lengte van de las kan ook vastgelegd worden. Dit wordt een kettinglas genoemd. De kettinglas wordt na het lassymbool weergegeven met n x l. waarin n = het aantal lassen en l = de lengte van de las.
Hoe sterk is een lasnaad?
Een verbinding met een las is stevig. Als deze juist is aangebracht is de las even sterk of sterker dan het omliggende materiaal. Een lasverbinding kan eenvoudig worden aangebracht.
Hoe moet je lassen met elektroden?
Je trekt een elektrische boog tussen het werkstuk en de elektrode door deze tegen het materiaal aan te ‘strijken’, ongeveer zoals je een lucifer zou aansteken. Vervolgens smelt de elektrode, die bestaat uit een metalen kerndraad en een bekleding (mantel).
Wat is onderhands lassen?
Als je gaat lassen probeer dan altijd te lassen onder de hand. Onder de hand betekent dat je werkstuk op tafel (werkbank) ligt. Als je gaat lassen, met bijvoorbeeld elektroden, dan staat je elektrode verticaal. Deze lasstand wordt positie PA genoemd.
Wat is Hoeklassen?
De hoeklas wordt vooral gebruikt om constructiedelen te verbinden die loodrecht op elkaar staan (Fig. 1a). Hoeklas- sen mogen ook gebruikt worden voor het verbinden van onderdelen waarbij de te verbinden oppervlakken een hoek tussen 60° en 120° vormen (Fig. 1b).
Wat is de sterkste las?
TIG lassen TIG staat voor Tungsten Inert Gas: tungsten is de Engelse benaming van wolfraam en inert gas is het type gas dat je gebruikt. Als je toevoegmateriaal gebruikt, heb je constant 2 handen nodig tijdens TIG lassen, waardoor het beschouwd wordt als de moeilijkste lastechniek.
Wat is Hechtlassen?
Hechtlassen zijn ideaal voor het stellen en handhaven van de vooropening maar kunnen ook worden gebruikt om de dwarskrimp tegen te gaan. Voor de doelmatigheid ervan moet gedacht worden aan het aantal hechtlassen, hun lengte en de onderlinge afstand.