Inhoudsopgave
Wat kan je doen tegen warmteopwellingen?
Wat te doen tegen opvliegers?
- Drink minder koffie en alcohol.
- Eet weinig gekruid eten.
- Slaap in een koele kamer.
- Draag meerdere laagjes.
- Probeer stress te vermijden.
Hoe krijg je de overgang kilo’s eraf?
Tips voor een gezond gewicht in de overgang
- Voorkomen is beter dan genezen. Voorkomen is beter dan genezen: weeg je regelmatig om te zien of je gewicht verandert.
- Beweeg! Te weinig beweging kan makkelijk leiden tot gewichtstoename.
- Eet minder suiker.
- Eet minder snelle koolhydraten.
- Eet meer goede vetten.
- Vermijd diëten!
Waarom lukt afvallen in de overgang niet?
Door de hormoonschommelingen tijdens de overgang kan de stofwisseling veranderen, waardoor het soms moeilijker is om op gewicht te blijven. Daarnaast kan de verdeling van vet over het lichaam veranderen.
Kun je van opvliegers koorts krijgen?
Opvliegers vallen onder de typische menopauze-verschijnselen. Het zijn een soort acute 40-graden-koortsaanvallen die soms enkele minuten maar in sommige gevallen ook wel een half uur kunnen duren. Veel vrouwen krijgen bij een opvlieger een rood hoofd, gaan heftig zweten en hebben het heel erg heet.
Wat kun je beter niet eten als je in de overgang bent?
Het advies: voeding met een hoge glycemische index, grote hoeveelheden zout, verzadigde transvetzuren en cafeïne kunnen tijdens de overgang beter vermeden worden.
Hoe vermageren na je 50ste?
Toch graag gewicht verliezen?
- Eet gezond: zet veel groenten en fruit op het menu.
- Drink voldoende water of andere caloriearme dranken.
- Beweeg regelmatig: neem vaker de fiets of wandel vaker.
- Doe aan krachttraining: zo kun je die spieren terug opbouwen.
- Vermijd alcohol.
Hoe vaak opvliegers per dag?
Opvliegers kunnen op elk willekeurig moment optreden, maar ook uitgelokt worden door bijvoorbeeld stress of alcohol. Sommige vrouwen hebben er slechts af en toe last van, andere vrouwen hebben ze wel 10 tot 20x per dag.
Wat is de oorzaak van opvliegers?
De oorzaak van opvliegers is een verminderde hoeveelheid van het hormoon oestrogeen in je lichaam. Tijdens de overgang begint de hoeveelheid oestrogeen te schommelen en af te nemen. De hoeveelheid van dit vrouwelijke hormoon is onder andere van invloed op de hypofyse. Dit is een hormoonklier in de hersenen en deze is verantwoordelijk voor:
Wanneer is de opvlieger terug?
Bij de meeste vrouwen zijn opvliegers binnen twee jaar na de laatste menstruatie over, of je nu hormonen gebruikt of niet. Aanbevolen wordt een half jaar tot een jaar na het begin van de behandeling te stoppen. Als de opvliegers dan binnen twee maanden niet terug zijn, ben je ‘door de overgang’.
Hoe lang kan de opvlieger optreden?
Een opvlieger kan elk moment optreden, overdag of ’s nachts. Het duurt een halve minuut tot een half uur en kan meerdere keren op één dag voorkomen, maar ook slechts één keer per week. ’s Nachts kun je ervan wakker worden en in het ergste geval kun je er zo erg van transpireren dat je de lakens moet verwisselen.