Wat is ongewenst gewichtsverlies?

Wat is ongewenst gewichtsverlies?

Onbedoeld gewichtsverlies is een vermindering van ten minste 5 à 10% van het lichaamsgewicht in minder dan 6 maanden tijd. Dat kan verschillende oorzaken hebben, hoewel er bij een op vier geen verklaring wordt gevonden.

Wat is de oorzaak van gewichtsverlies?

Te veel afvallen kan komen door een ziekte, pijn, zorgen en te veel alcohol drinken. Uw lichaam krijgt te weinig goede voeding. En gaat spieren afbreken. Eet dan dingen waar veel eiwit inzit, zoals ei, bonen, linzen, kip, vis, soja en noten.

Waarom gewichtsverlies bij tumor?

Door de groei van een tumor of bijvoorbeeld door een grote operatie kan uw stofwisseling verstoord raken. De voedingsstoffen die u binnenkrijgt, ook bij gewoon gezond eten, zorgen dan niet meer voor voldoende brandstof. Daardoor gaat het lichaam op zoek naar een andere bron. En dat zijn de spieren.

Wat is onbedoeld gewichtsverlies?

Onbedoeld gewichtsverlies is een veel voorkomend symptoom van een overactieve schildklier (hyperthyreoïdie). Dit houdt in dat de schildklier – de klier in je nek die hormonen afscheidt en helpt bij het reguleren van je metabolisme en groei – teveel hormonen aanmaakt, wat leidt tot een te snel werkende schildklier.

Hoe ontstaat gewichtsverlies bij diabetici?

Onderzoek heeft aangetoond dat er een verband bestaat tussen diabetes en plotseling gewichtsverlies. Ineens veel afvallen kan ontstaan als gevolg van uitdroging, afbraak van spiermassa, hoge bloedsuikerspiegel en problemen met de schildklier. Gewichtsverlies bij diabetici kan komen omdat het lichaam te weinig insuline aanmaakt (bron).

Wat is een onverklaarbaar gewichtsverlies?

Onverklaarbaar gewichtsverlies, of snel afvallen zonder oorzaak, kan zorgen baren. Het is heel normaal dat je lichaamsgewicht voortdurend schommelt, maar in korte tijd veel afvallen kan een teken zijn van een onderliggende aandoening. Want als je zomaar ineens gewicht verliest zonder duidelijke reden, kan er iets ernstigs aan de hand zijn.