Inhoudsopgave
- 1 Wat is Onderwijsroute?
- 2 Wat is de Z-route inburgering?
- 3 Waar staat PIP voor inburgering?
- 4 Wat is de B1 route?
- 5 Wat is het Participatieverklaringstraject?
- 6 Wat gebeurt er als je niet inburgert?
- 7 Wat is Participatieverklaring inburgering?
- 8 Wat is PVT inburgering?
- 9 Hoelang mag je doen over inburgeren?
Wat is Onderwijsroute?
De onderwijsroute is een leerroute die jonge inburgeringsplichtigen tot 28 jaar toeleidt naar het onderwijs: de onderwijsroute. De onderwijsroute bestaat uit een taalschakeltraject en is gericht op het beheersen van de Nederlandse taal op minimaal B1 niveau en de instroom in het reguliere Nederlands onderwijs.
Wat is de Z-route inburgering?
De Z-route (zelfredzaamheidsroute): de Z-route (zelfredzaamheidsroute) is voor inburgeraars met een lage leerbaarheid. Het is een intensief traject van zo’n 2 jaar, gericht op het zelfstandig kunnen meedraaien in de maatschappij.
Wat verandert er met de nieuwe Wet inburgering?
In 2022 gaat de nieuwe ‘Wet inburgering 2021’ van kracht. Met de komst van deze inburgeringswet krijgen gemeenten meer regie bij inburgering.
Waar staat PIP voor inburgering?
Themadossier nieuwe Wet inburgering: Plan Inburgering en Participatie (PIP) Na invoering van de nieuwe inburgeringswet moeten gemeenten met elke inburgeraar een Plan Inburgering en Participatie (PIP) opstellen.
Wat is de B1 route?
De B1 route; een route voor taal en (vrijwilligers)werk. Inburgeringsplichtigen spreken en schrijven binnen maximaal 3 jaar de Nederlandse taal op niveau B1. Tegelijk kunnen zij meedoen door (vrijwilligers)werk. De onderwijsroute; een route vooral voor jongeren.
Wat is de brede intake?
Met de brede intake ontstaat een zo compleet mogelijk beeld van de situatie van de vluchteling. Denk aan onderwijs- en arbeidskansen, motivatie, interesses, digitale vaardigheden, praktische competenties, de gezinssituatie, gezondheid en het netwerk.
Wat is het Participatieverklaringstraject?
Alle vluchtelingen en andere nieuwkomers moeten een ‘participatieverklaring’ tekenen. Deze verklaring is bedoeld om hen te wijzen op de rechten, plichten en fundamentele waarden van de Nederlandse samenleving. De verantwoordelijkheid voor deze verklaring ligt bij de gemeenten.
Wat gebeurt er als je niet inburgert?
Dan hebt u 3 jaar om het inburgeringsexamen te halen. Lukt dit niet, dan krijgt u een boete van DUO. U krijgt een brief van DUO. De brief heet ‘Vooraankondiging termijnoverschrijding’.
Wie valt onder nieuwe Wet inburgering?
De nieuwe Wet Inburgering heeft als doel dat alle inburgeringsplichtigen snel en volwaardig meedoen in de Nederlandse maatschappij, het liefst via betaald werk.
Wat is Participatieverklaring inburgering?
Participatieverklaring tekenen Als u genoeg hebt geleerd, zet u uw handtekening op een papier. Dat papier noemen we de participatieverklaring. U verklaart dan dat u actief wilt meedoen in de Nederlandse samenleving. En dat u respect hebt voor wat belangrijk is in Nederland.
Wat is PVT inburgering?
In het participatieverklaringstraject (PVT) maakt de inburgeraar kennis met de rechten en plichten en de fundamentele waarden van de Nederlandse samenleving. Het traject beslaat minimaal een dagdeel en is een voorbereiding op het ondertekenen van de participatieverklaring.
Wat als je niet binnen 3 jaar inburgert?
De inburgeraar heeft 3 jaar de tijd om in te burgeren. Is hij niet op tijd klaar en is dit verwijtbaar, dan krijgt hij van DUO een ‘Vooraankondiging termijnoverschrijding’.
Hoelang mag je doen over inburgeren?
3 jaar tijd. U hebt 3 jaar de tijd om in te burgeren. Dit is de inburgeringstermijn.