Wat is Leerkrachtgestuurde les?

Wat is Leerkrachtgestuurde les?

– leerlinggestuurd leren: kennis wordt niet doorgegeven maar opgebouwd door de leerling zelf; co-leren is belangrijk (samenwerken en samenleren); – leren vanuit je eigen ervaringswereld: welbevinden en betrokkenheid zijn belangrijk.

Wat betekent Udl?

Universal Design betekent kort gezegd: Ontwerpen voor iedereen. Dit betekent dat in de ontwerpfase rekening gehouden wordt met verschil tussen mensen. Universal Design for Learning (UDL) betekent kort gezegd: Onderwijs ontwerpen voor iedereen.

Wat is docent en leerling gestuurd lesgeven?

Bij docentgestuurd leren bepaalt de docent de doelen, de lesinhoud, de manier waarop er geleerd moet worden, de verschillende taken en de tijd die eraan besteed mag worden. Leerlinggestuurd houdt in dat de leerling zijn eigen doelen bepaalt, leerinhouden en studietaken kiest.

Waarom Udl?

Door vooraf mogelijke barrières in het leerproces weg te werken, kunnen scholen meer optimale leerkansen creëren voor alle leerlingen. Het breed ontwerpen van lessen en het toegankelijk maken van leerinhouden voor iedereen wordt “Universeel Ontwerp” of “Universal design for learning'” (afgekort UDL) genoemd.

Wat is een Leerlinggestuurde les?

De leraar laat de leerlingen kiezen uit leeractiviteiten en hun keuze verantwoorden en/of: De leraar laat de leerlingen kiezen in welke volgorde ze de leeractiviteiten uitvoeren. De leerlingen bedenken zelf welke leeractiviteiten ze moeten uitvoeren om hun leerdoel(en) te bereiken, en in welke volgorde.

Wat is gedeelde sturing?

In gedeelde sturing wordt de verantwoordelijkheid voor het leerproces gedeeld tussen leerkracht en leerling. Kiezen is een belangrijk begrip bij gedeelde verantwoordelijkheid. Gedeelde sturing is kenmerkend voor een leergemeenschap. Hier zijn leerlingen en leerkracht samen op zoek naar de waarheid.

Wat is Leerlinggestuurd onderwijs?

Leerlinggestuurd houdt in dat de leerling zijn eigen doelen bepaalt, leerinhouden en studietaken kiest. Deze keuzes worden voorgelegd en verantwoord aan de docent. De te leren kennis en competenties staan niet vast. De leertaak is authentiek, motiverend en probleemstellend.

Wat voor werkvormen zijn er?

Didactische werkvormen zijn in te delen in verschillende groepen, zoals:

  • Instructievormen.
  • Interactievormen.
  • Discussievormen.
  • Opdrachtvormen.
  • Samenwerkingsvormen.
  • Schrijfopdrachten.
  • Spelvormen.

Waarom Leerlinggestuurd?

Door de aandacht te richten op leerlinggestuurd leren, kunnen leerlingen ‘leren leren’. Ook denken ze meer na over hoe ze wat ze leren op school kunnen toepassen in hun leven. Het is een belangrijk voordeel dat leerlingen begrijpen waarom ze iets leren.