Inhoudsopgave
Wat is het verschil tussen validiteit en betrouwbaarheid?
Het verschil tussen validiteit en betrouwbaarheid. Betrouwbaarheid en validiteit zijn sterk aan elkaar gerelateerd, maar duiden op verschillende kwaliteiten van het onderzoek. Zo kan een meting betrouwbaar zijn, zonder valide te zijn. Daarentegen is een valide meting doorgaans ook betrouwbaar.
Wat is externe validiteit?
Externe validiteit is de mate waarin de conclusies van je onderzoek te generaliseren zijn naar de hele populatie of andere situaties, groepen of personen dan je hebt onderzocht.
Waarom scoor je niet goed op validiteit en betrouwbaarheid?
Ook al scoor je soms niet heel goed op validiteit en betrouwbaarheid (bijvoorbeeld door tijdgebrek) kun je de bruikbaarheid van je onderzoek wel als ‘goed’ beoordelen. Het kan namelijk heel goed zijn dat je opdrachtgever erg blij is met je onderzoek. Ze kunnen misschien wel heel goed met de resultaten aan de slag.
Hoe bespreek je de validiteit van je onderzoeksontwerp?
De validiteit en betrouwbaarheid bespreek je al in het onderzoeksontwerp in je plan van aanpak en in de methoden in je scriptie. Je onderzoeksontwerp bepaalt namelijk hoe valide en betrouwbaar je onderzoek is. Je rafelt eerst de hoofdvraag uiteen in deelvragen en kiest per deelvraag een of meerdere onderzoeksmethode
Wat is het verschil tussen validiteit en betrouwbaarheid? Bij validiteit gaat het om het meten wat je beoogt te meten. Bij betrouwbaarheid daarentegen gaat het om de vraag of je onderzoeksresultaten hetzelfde zouden zijn als je het onderzoek op dezelfde wijze nogmaals uitvoert.
Wat is een probleem met de validiteit?
Validiteit, ook wel geldigheid genoemd, zegt iets over de inhoud: wordt er gemeten wat de bedoeling is? Een voorbeeld van een probleem met de validiteit is wanneer een geïnterviewde besluit om sociaal wenselijke antwoorden te geven op je vragen. Dit gaat dat ten koste van de validiteit, omdat je dan niet meet wat je wilt meten.
Onder externe validiteit wordt verstaan de mate waarin de onderzoeksresultaten generaliseerbaar zijn naar andere situaties of cases dan die van het onderzoek, ofwel de mate waarin ze generaliseerbaar zijn over de gehele populatie. Hiervoor dient de steekproef a-select te zijn.
Wat is de validiteit van kwalitatief onderzoek?
Validiteit en betrouwbaarheid bij kwalitatief onderzoek. Aangezien bij kwalitatief onderzoek de onderzoeker in feite een instrument is, zijn er specifieke strategieën en procedures om validiteit en betrouwbaarheid te waarborgen (zie onderstaande tabel), met name door de interpretatie en subjectiviteit zoveel mogelijk te beperken
Hoe bepaal je de validiteit in je enquête?
Validiteit in je enquête De validiteit wordt bepaald door de operationalisatie van de begrippen. Door dit op een correcte manier te doen, kun je de inhoudsvaliditeit en begripsvaliditeit waarborgen.
Wat is interne validiteit?
Interne validiteit: de mate waarin een causale conclusie op basis van een studie is gerechtvaardigd. Een dergelijke oordeel wordt gevormd door de mate waarin een studie systematische fouten (of ‘bias’) minimaliseert.
Wat is een externe validiteit?
Externe validiteit: de mogelijkheid om de data te generaliseren over personen, situaties en perioden. Interne validiteit: de mate waarin een causale conclusie op basis van een studie is gerechtvaardigd. Een dergelijke oordeel wordt gevormd door de mate waarin een studie systematische fouten
Wat is de betekenis van betrouwbaarheid in onderzoek?
Betekenis van betrouwbaarheid in een onderzoek. In een onderzoek betekent betrouwbaarheid ‘de mate waarin een meting onafhankelijk is van toeval’. Wanneer de uitkomsten van een onderzoek zijn bepaald door verschillende toevallige factoren, is de betrouwbaarheid minder.
Hoe kun je de validiteit aantonen?
De validiteit kun je aantonen door duidelijk te maken op welke manier de betreffende artikelen relevant zijn voor jouw onderzoeksvragen. Daarnaast kun je door middel van een goed uitgelegde zoekstrategie ook aantonen dat het waarschijnlijk is dat je de relevante literatuur allemaal geraadpleegd hebt.
Wat is de validiteit in kwantitatief onderzoek?
Validiteit in kwantitatief onderzoek. De validiteit in kwantitatief onderzoek heeft normaliter te maken met welke vragen je stelt aan de respondenten. Validiteit betekent dat jouw gevonden resultaten straks ook inhoudelijk juist zijn.