Inhoudsopgave
Wat is het verschil tussen overbegrazing en verwoestijning?
Woestijnvorming of verwoestijning is het uitbreiden of nieuw vormen van zeer droge gebieden (niet perse alleen woestijngebieden). Vroeger was verwoestijning vaak het gevolg van overbegrazing en andere niet-duurzame vormen van landbouw.
Wat is de oorzaak van verwoestijning?
Veelal ontstaat verwoestijning door klimaatverandering of door de overexploitatie van de grond door menselijk ondernemen. Verwoestijning is een significant milieuprobleem. De klimatologische oorzaak van verwoestijning ligt simpelweg in het feit dat gebieden kunnen verdrogen als er minder neerslag valt.
Waar is er verwoestijning?
Verwoestijning is een wereldwijd probleem en komt niet alleen voor in Afrika (de Sahara), zoals veel mensen denken, maar ook grote delen van Noord- en Zuid-Amerika, Azië, het Midden-Oosten, Australië en Zuid-Europa kampen met steeds meer problemen met betrekking tot de verwoestijning van hun land.
Wat is overbegrazing?
Overbegrazing is de situatie dat vegetatie niet de kans heeft zichzelf te herstellen door vaak langdurige intensieve begrazing. Overbegrazing kan leiden tot erosie en verwoestijning. Het verlaagt de gebruikswaarde, productiviteit en biodiversiteit van het overbegraasde land.
Hoe kan je verwoestijning tegen gaan?
Verwoestijning is voornamelijk het gevolg van klimaatverandering of door overexploitatie van de grond door de mens. De vraag die momenteel onstaat is of we verwoestijning (woestijnvorming) nog kunnen tegengaan? Het antwoord is: ‘ja’. De oplossing is namelijk het planten van bomen.
Hoe kan je verwoestijning voorkomen?
Hoe herken je erosie?
Het verschil tussen erosie en verwering is dat bij erosie de grond verplaatst wordt, terwijl bij verwering de grond wel in stukjes breekt (mechanische verwering) of chemisch verandert (chemische verwering) maar op dezelfde plaats blijft. Wel is het zo dat verweerde grond vaak makkelijker erodeert.
Wat is begrazen?
Begrazing is een populaire beheermaatregel geworden in het natuurbeheer. Hiermee wordt bedoeld het inzetten van vee, meestal voor natuurbehoudsdoeleinden. Als begrazing gebeurt door wild (zoals Edelhert vb), wordt het natuurlijke begrazing genoemd.