Wat is het nut van een spoel?

Wat is het nut van een spoel?

Spoelen kunnen gebruikt worden in elektronische schakelingen om hun zelfinductie. Soms bevat een spoel een ferromagnetische kern. Door de magnetische kern neemt de inductie toe. Een spoel wekt onder invloed van elektrische stroom een magnetisch veld op.

Hoe bereken je de spanning van een spoel?

De spanning in de secundaire spoel wordt bepaald door de verhouding van het aantal wikkelingen tussen de primaire en de secundaire spoel. Hierbij hoort de formule: U p ÷U s = N p ÷N s . U p is de spanning in de primaire spoel. U s is de spanning in de secundaire spoel.

Wat zijn de windingen van een spoel?

Een spoel bestaat uit een draad die een aantal keer om een voorwerp heen gedraaid is. Hoevaak het draad rondgedraaid is noem je het aantal windingen. Een spoel kan wel 1200 windingen hebben. De draad in een spoel is altijd geisoleerd, zodat de onderlinge windingen geen contact met elkaar maken.

Wat is een spoel?

een cilindrische vorm waaromheen een vezel of draad gewonden kan worden.

Wat is een stroomvoerende winding en een stroomvoerende spoel?

Een stroomvoerende spoel werkt als een magneet. Figuur 3.3 IJzervijlsel rond (a) een stroomvoerende draad, (b) een winding en (c) een spoel onthult het magnetisch veld. We spreken in dit geval ook wel van een elektromagneet, omdat we een elektrische stroom gebruiken om de magnetische eigenschappen te creëren.

Hoe maak je zelf een spoel?

Neem een lang stuk gelakt koperdraad en draai dit om de spijker heen. In de foto hieronder zie je een voorbeeld, dit stuk koperdraad is ongeveer 150 keer rond de spijker gedraaid. Laat aan beide uiteinden van de draad een stuk over dat je niet rond de spijker draait. Zo, nu is je spoel af.

Hoe bereken je de effectieve waarde?

Bij wisselspanning gaat het op precies dezelfde manier: P=U*I. Alleen moet je de effectieve spanning en stroom gebruiken. Ook de wet van Ohm (U=I*R) geldt gewoon voor wisselspanning met U en I de effectieve spanning en stroom.

Hoe bereken je de effectieve spanning?

De effectieve spanning is de spanning die in een hele periode T van de wisselspanning even veel warmte ontwikkelt in een ohmse weerstand. Theo zegt hetzelfde met vermogen, dat is P=U2/R.

Wat geven je vingertoppen aan als je de Rechterhandregel gebruikt bij een spoel?

2e rechterhandregel; een spoel. Maak van je rechterhand weer een vuist met de duim omhoog. Volg met je vingers de richting van de stroom in de spoel. Je duim geeft nu de noordpool van het magnetische veld van de spoel aan.