Wat is een normaal ferritine gehalte?

Wat is een normaal ferritine gehalte?

Het ferritinegehalte van een gezonde volwassen man ligt tussen de 25 en 250 microgram per liter. Bij een volwassen vrouw ligt het met 20 tot 100 microgram per liter lager. Dit komt onder andere door menstruatie, zwangerschap, borstvoeding en hormonen. De ondergrens om bloed te mogen doneren, is 30 microgram per liter.

Wat is ferritine in bloedonderzoek?

​Ferritine is een eiwit dat zorgt voor de binding van ijzer bij de opslag in de lever en het beenmerg. Er is altijd een kleine hoeveelheid ferritine in het bloed aanwezig; dit is een maat voor de hoeveelheid ferritine (en dus de hoeveelheid ijzer) in de lever en het beenmerg.

Hoe hoog is de ferritinegehalte?

Men vindt de ferritine over het algemeen normaal tussen de 20 en 250 microgram/L bij mannen en tussen 20 en 100 bij vrouwen. Een licht verhoogd ferritinegehalte ( tot 400 microgram /Liter) kan worden veroorzaakt door ijzerstapelingsziekte, leverziekte, autoimmuunziekte, ontsteking of meerdere bloedtransfusies.

Hoe controleer je je ferritinewaarden?

Controleer je ferritinewaarden. Je arts zal ook deze waarden controleren. Als er niet voldoende ijzer in je bloed zit, is het mogelijk dat je lichaam dit uit de weefsels haalt, waardoor je ferritinewaarden dalen. Daarom worden ijzer- en ferritinewaarden vaak samen gecontroleerd.

Hoe verhogen de ferritinewaarden in je bloed?

Lage ferritinewaarden kunnen ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken, maar meestal is het niet zo moeilijk om de hoeveelheid ferritine in je lichaam te verhogen. Het is mogelijk om de ferritinewaarden in je bloed te verhogen door alle gezondheidsproblemen vast te stellen, supplementen in te nemen en je voeding aan te passen.

Wat is de waarde van ferritine?

Daarmee ondersteunt ferritine het zuurstoftransport in het lichaam door hemoglobine (Hb). Normaal waarde ferritine Het ferritinegehalte van een gezonde volwassen man ligt tussen de 20 en 250 microgram per liter, voor een volwassen vrouw ligt het tussen de 20 en 100 microgram per liter.