Wat is een Myoomenucleatie?
Met myoomenucleatie kan de gynaecoloog van het Catharina Ziekenhuis vleesbomen (myomen) behandelen. Ook wordt deze operatietechniek gebruikt voor reconstructie van de baarmoeder. Een vleesboom die aan de buitenkant van de baarmoederwand zit, kan vanaf de buikholte worden ‘uitgepeld’. Dit noemen we myoomenucleatie.
Waarom vleesboom verwijderen?
Soms is behandeling wel nodig. Bijvoorbeeld als je hevige of pijnlijke menstruaties hebt, als de vleesboom groot is of als er meerdere vleesbomen zijn. De behandeling is afhankelijk van het doel. Het doel kan zijn dat je minder last hebt van bloedverlies of minder last van de vleesboom die in de weg zit.
Welke gevolgen heeft de verwijdering van de baarmoeder?
Verwijdering van de baarmoeder heeft naast vermindering of verdwijning van uw klachten nog andere gevolgen. Welke gevolgen dit zijn, bespreekt uw behandelend arts met u. Hieronder volgen de mogelijkheden. Na de operatie kan er op korte termijn sprake zijn van een wondinfectie of een bloeding (inwendig of uitwendig).
Is baarmoederoperatie nodig?
Bij een baarmoederoperatie verwijderen we de baarmoeder, eventueel met eierstokken en eileiders. Een baarmoederoperatie kan nodig zijn bij vleesbomen (myomen), stoornissen in de menstruatie, verzakking van de baarmoeder, endometriosis of kwaadaardige aandoeningen. Tijdens de operatie haalt de gynaecoloog doorgaans de baarmoeder weg.
Wat is de operatiemethode baarmoeder verwijderd?
Er zijn meerdere operatiemethodes waarmee de baarmoeder kan worden verwijderd: Vaginale hysterectomie. Bij deze methode worden de baarmoeder en baarmoedermond verwijderd via de vagina ofwel schede. Deze operatiemethode heeft de voorkeur omdat er geen zichtbare littekens overblijven en de herstelperiode korter is dan bij de overige methoden,
Wat is het bloedverlies na een hysterectomie?
Toch bloedverlies na een hysterectomie Meestal wordt niet alleen de baarmoeder, maar ook de baarmoederhals verwijderd. Er kan dan geen baarmoederhalskanker meer ontstaan dus je hoeft ook geen uitstrijkjes meer te laten maken. Er is een kleine kans dat daarbij de urineleiders beschadigd raken.