Inhoudsopgave
Wat is een mucus?
Dikke en glibberige vloeistof die geproduceerd wordt door de klieren die aanwezig zijn in de slijmvliezen. Mucus beschermt en smeert de bekleding van bepaalde organen en holtes in het lichaam, waaronder de neus, de mond, de longen, de schede (of de vagina) en het spijsverteringskanaal.
Wat betekent slijm?
(mucus): is een uitscheiding van de slijmcellen en bekerklieren van de slijmvliezen. Moet de slijmvliezen glad en glibberig houden en dient als beschermende laag.
Wat is een mucus plug longen?
Slijm uit de luchtwegen en longen komt voor bij veel ziektes, zoals longontsteking, astma, bronchitis, longemfyseem en longoedeem. Iemand hoest dat soms op en spuugt het uit (fluim). Een vervelend iemand kun je een ‘mucusbal’ of ‘mucusjurk’ noemen.
Wat als er slijm bij de ontlasting zit?
Als er slijm op of bij de ontlasting zit, is dat een teken dat de darm geïrriteerd is. Dit kan wijzen op verschillende darmaandoeningen of klachten; van onschuldig tot ernstig. Heeft u regelmatig last van slijm bij de ontlasting of zat er veel slijm bij uw ontlasting? Bespreek het dan met uw huisarts.
Wat is bronchiëctasieën?
Bij bronchiëctasieën is er sprake van verwijde en ontstoken luchtwegen. Patiënten met deze aandoening hebben vaak veel last van hoestklachten, geven veel sputum (slijm) op en kunnen regelmatig infecties ervaren. Er zijn vele oorzaken die tot deze aandoening leiden.
Hoe kom je af van slijm in je keel?
Hier zijn onze tips:
- Probeer te stomen. Stomen kan helpen bij het losmaken van slijm.
- Gorgel met zout water. Gorgelen vermindert de zwelling van de slijmvliezen en maakt het gemakkelijker om het slijm af te voeren.
- Eet pittig!
- Vermijd zuivelproducten.
- Neem een hoestdrank.
Hoeveel slijm bij ontlasting is normaal?
Een beetje slijm bij de ontlasting is normaal en helpt om de ontlasting makkelijk en snel door de darm te vervoeren. Bij Prikkelbare darmsyndroom wordt regelmatig wat meer slijm geproduceerd. Een overdaad aan slijm of slijm met bloed, kan duiden op een ontsteking. Ga dan altijd naar uw huisarts.