Wat is een hyperglycemie?

Wat is een hyperglycemie?

Bij een hyperglycemie is er een probleem met de glucosehuishouding. Er is een gebrek aan insuline of de aanwezige insuline kan niet effectief werken, waardoor de glucose zich gaat ophopen in het bloed en er een hoge bloedsuikerwaarde ontstaat.

Wat is een andere naam voor diabetes?

Diabetes (ook wel diabetes mellitus of suikerziekte genoemd) is een ziekte waarbij u teveel glucose (suiker) in uw bloed hebt. Diabetes mellitus ontstaat als uw lichaam minder gevoelig is geworden voor insuline óf doordat uw lichaam te weinig insuline maakt.

Hoe herken ik een hyper?

Hoe herken je een hyper?

  • veel plassen.
  • veel dorst hebben en houden.
  • vermoeid en lusteloos zijn.
  • plotselinge humeurigheid, snel boos worden.
  • geen eetlust hebben of juist hongerig zijn.
  • wazig zien.
  • misselijk zijn of overgeven.
  • alles voelt vervelend.

Wat zijn de symptomen van een hypoglykemie en waardoor worden deze veroorzaakt?

Hypoglykemie, ook wel ‘hypo’, staat voor een te laag bloedglucosegehalte. Dit komt vooral voor bij mensen met diabetes. Hypoglykemie herken je aan aanvallen van trillen, zweten, hartkloppingen, geeuwen en in het ergste geval bewusteloosheid. Bij een hypo is het nodig om direct wat te eten met glucose.

Wat is een bloedsuiker?

Onder bloedsuiker verstaan we de glucose (suiker) in het bloed. Het bloedsuikergehalte is de hoeveelheid glucose die in het bloed zit op een bepaald moment. Ons lichaam haalt glucose met name uit onze voeding. Koolhydraten die we eten, zoals in brood, pasta, aardappels en suiker, komen als glucose in het bloed.

Hoe wordt het bloedsuikergehalte gemeten?

Met een druppel bloed kan het bloedsuikergehalte worden gemeten. Dit doet u met een bloedglucosemeter, soms gebeurt dit ook met een laboratoriumtest maar inmiddels wordt massaal vertrouwd op de glucosemeter. In de bloedglucosemeter stopt u een teststrip.

Wat is het bloedsuikergehalte in evenwicht?

In de normale situatie zorgt ons lichaam dat het bloedsuikergehalte precies in evenwicht is. Een gezonde bloedsuikerwaarde ligt tussen de 4,0 en 8,0 mmol/l. Of iemand diabeet is, kan alleen worden bepaald door de bloedsuiker te meten. Dit gebeurt in eerste instantie meestal met een vingerprikje.

Welke factoren zijn van invloed op de bloedsuiker?

Factoren als voeding, beweging, stress, koorts en medicijnen zijn van invloed op de bloedsuiker. Wanneer u alleen tabletten gebruikt voor uw diabetes (type 2), hoeft u in principe niet zelf uw bloedsuiker te checken. Daar zijn wel een paar uitzonderingen op, bijvoorbeeld wanneer iemand een erg schommelende bloedsuiker heeft.