Wat is duurzame energievoorziening?

Wat is duurzame energievoorziening?

Duurzame energie gaat over energie uit natuurlijke bronnen: biomassa, zon, wind, bodem en water. Deze bronnen leveren elektriciteit, (bio)gas en warmte, of een combinatie daarvan. Door gebruik te maken van duurzame, hernieuwbare energie hebben we minder energie uit fossiele bronnen nodig.

Wat is duurzame energie?

Duurzame energie komt voort uit bronnen die (bijna) onuitputtelijk zijn en de wereldbevolking voor een langere periode van energie kunnen voorzien. Wat betreft alternatieve energie zijn er veel verschillende mogelijkheden. De meeste bekende vormen van alternatieve energie zijn zonne-energie, windenergie, waterkracht, biomassa en kernenergie.

Welke vormen van alternatieve energie zijn er?

De meeste bekende vormen van alternatieve energie zijn zonne-energie, windenergie, waterkracht, biomassa en kernenergie. Zonne-energie is een vorm van alternatieve energie die gebruik maakt van de energie van de zon. Door bijvoorbeeld zonne-panelen worden zonnestralen omgezet in energie en opgeslagen of teruggegeven aan het stroomnet.

Wat is duurzame energie in de toekomst?

Duurzame energie in de toekomst. De overheid in Nederland wil dat 14% van de energie in Nederland duurzaam opgewekt wordt in 2020. In 2019 wekt Nederland slechts 7,4% op (mei 2019), dus de weg is nog lang. Even ter vergelijking: In Duitsland wordt al ruim 40% van de energie duurzaam opgewekt. Duitsland loopt daarmee enorm voor op ons.

Waarom is fossiele brandstof niet duurzaam?

Bij de verbranding van fossiele brandstoffen komt namelijk veel CO2 vrij, wat bijdraagt aan de opwarming van de aarde. Daarnaast raken fossiele brandstoffen een keer op. Ze worden gewonnen uit uitputtelijke bronnen. Fossiele energie wordt daarom niet als duurzaam gezien.

Wat zijn duurzame energiebronnen voorbeelden?

Zon, wind en aardwarmte zijn duurzame energiebronnen. Ze raken nooit op, veroorzaken geen luchtvervuiling en hebben zelf geen CO2-uitstoot. De verbranding van kolen, olie en gas draagt sterk bij aan klimaatverandering.