Wat is de beste tandvulling?

Wat is de beste tandvulling?

In de meeste gevallen worden er witte vullingen geplaatst. Naast glasionomeercement en compomeer wordt composiet het meest toegepast. Met composiet is veel mogelijk. Zo kunnen voortanden na een breuk opnieuw worden opgebouwd en verkleuringen van tanden en kiezen worden hersteld.

Wat is sterker amalgaam of composiet?

Bij composietvullingen bestaat het gevaar dat deze afbreken aangezien zij minder sterk zijn dan amalgaamvullingen. Om deze reden worden witte vullingen doorgaans niet gebruikt voor grote vullingen in kiezen.

Wat is een lekkende vulling?

Een lekkende vulling is een vulling die niet meer volledig afsluit. Door een lekkende vulling kan tandbederf onder de vulling ontstaan. Als dit tandbederf zich verder ontwikkelt, kan het tandweefsel ontstoken raken. Er is dan een wortelkanaalbehandeling nodig.

Welke soorten vullingen zijn er?

Welke Soorten Vullingen Zijn Er?

  • Amalgaam. Vroeger gebruikten we amalgaam als vulmateriaal.
  • Composiet. Composiet wordt nu heel veel gebruikt binnen de mondzorg.
  • Glasionomeer. Glasionomeercementen bestaan uit een matrix van polyacrylaationen, gevuld met wat grover aluminiumsilicaat-glaspoeder.
  • Compomeer.
  • Goud en porselein.

Hoe sterk is composiet vulling?

Witte vullingen Daarvan zijn er drie soorten die door de tandarts direct in de mond kunnen worden aangebracht: composiet, glasionomeer en compomeer. Het zijn materialen die verschillen van samenstelling. Composiet is de sterkste van de drie. Daarom wordt composiet het meest gebruikt.

Hoe lang blijft een vulling goed?

Een witte vulling kan jaren meegaan. Maar zoals vele dingen is de levensduur afhankelijk van allerlei factoren, zoals de mondhygiëne, eet- en drinkpatroon en in hoeverre de kiezen tegen de vulling aankomen. Al deze zaken kunnen zorgen voor snellere slijtage van de vulling.

Hoe weet je of vulling lekt?

Je tand of kies kan ontstoken raken door tandbederf, een lekkende vulling of door bijvoorbeeld een val. De tekenen van ontsteking zijn dan gevoeligheid met warm en koud, een dikke wang of hevige kiespijn.