Wat houdt een milieucontrole in?

Wat houdt een milieucontrole in?

Het gaat hierbij om de controle van de regels in het Activiteitenbesluit en de omgevingsvergunning milieu. De informatie kan ook gebruikt worden bij het controleren van een stalsysteem vanwege de vergunning Wet natuurbescherming.

Is een milieu controle verplicht?

Verbruikt uw bedrijf of instelling (Wet milieubeheer-inrichting) per jaar vanaf 50.000 kWh elektriciteit of 25.000 m³ aardgas (gelijkwaardig)? Dan bent u op grond van het Activiteitenbesluit milieubeheer verplicht om energiebesparende maatregelen te nemen met een terugverdientijd van 5 jaar of minder.

Wat controleert de omgevingsdienst?

Onze inspecteurs controleren op wettelijke milieu-, bouw- en brandveiligheidsregels. Dit doen wij periodiek (een keer per zoveel maanden of jaar) of themagericht (denk aan brandveiligheid, opslag gevaarlijke stoffen, bodemverontreiniging, energie).

Hoeveel omgevingsdiensten zijn er?

Nederland kent 29 regionale omgevingsdiensten. De omgevingsdiensten ondersteunen en adviseren inwoners en bedrijven op het gebied van milieuvergunningen. Daarnaast zijn omgevingsdiensten gespecialiseerd in milieutoezicht en -handhaving op het gebied van veiligheid, lucht, geluid, energie, afval en bodem.

Wat mag een toezichthouder?

Een toezichthouder is bevoegd zaken te onderzoeken, aan opneming te onderwerpen en daarvan monsters te nemen. Hij is bevoegd daartoe verpakkingen te openen. De toezichthouder neemt op verzoek van de belanghebbende indien mogelijk een tweede monster, tenzij bij of krachtens wettelijk voorschrift anders is bepaald.

Hoe werkt een omgevingsdienst?

Wat doet een omgevingsdienst? Het omgevingsloket is de plek waar aanvragen voor vergunningen worden behandeld, maar ook toezicht en handhaving valt onder de taken van de omgevingsdienst. Uitgangspunt is dat milieuzaken hier worden behandeld. Het werkveld is echter vaak uitgebreid met bouwen, natuur en water.

Waarom omgevingsdiensten?

De Omgevingsdiensten zijn opgericht in 2013 o.a. naar aanleiding van de vuurwerkramp in Enschede, de brand in het Hemeltje in Volendam en de ramp in Moerdijk. Het organiseren van de vergunningverlening, het toezicht en de handhaving op het gebied van omgevingsrecht moest slimmer.