Wat houdt de artseneed in?

Wat houdt de artseneed in?

Nederlandse artseneed (2003) Ik zweer/beloof dat ik de geneeskunst zo goed als ik kan zal uitoefenen ten dienste van mijn medemens. Ik zal zorgen voor zieken, gezondheid bevorderen en lijden verlichten. Ik stel het belang van de patiënt voorop en eerbiedig zijn opvattingen. Ik zal aan de patiënt geen schade doen.

Is de artseneed verplicht?

Elke arts is verplicht om goede zorg te geven. Dit staat in de Nederlandse artseneed en in de Wet op de Geneeskundige Behandelingsovereenkomst (WGBO). Een arts moet iemand die ziek is in principe behandelen. Toch kan een arts besluiten om te stoppen met een behandeling.

Wat zijn in grote lijnen de taken van een huisarts?

Persoonsgericht, medisch-generalistisch, continu en gezamenlijk: dat zijn de kernwaarden waar alle huisartsen voor staan. Deze zijn vertaald naar vijf kerntaken: medisch-generalistische zorg, zorgcoördinatie, preventieve zorg, terminaal-palliatieve zorg en spoedeisende huisartsenzorg.

Welke eed leggen artsen af?

Ik zweer/beloof dat ik de geneeskunst zo goed als ik kan zal uitoefenen ten dienste van mijn medemens. Ik zal zorgen voor zieken, gezondheid bevorderen en lijden verlichten. Ik stel het belang van de patiënt voorop en eerbiedig zijn opvattingen. Ik zal aan de patiënt geen schade doen.

Wie deze studie afrondt legt de eed af van Hippocrates?

De eed van Hippocrates is een eed waarin artsen zichzelf verplichten bepaalde beroepsregels te zullen handhaven. De eed is opgesteld in het Oudgrieks en is vernoemd naar de Griekse arts Hippocrates, die omstreeks 400 v. Chr. zijn leerlingen van het Asklepieion op het eiland Kos deze belofte liet afleggen.

Welke eed moet een arts afleggen?

Wat is de deskundigheid van een huisarts?

De huisarts past zijn medische kennis en vaardigheden toe en combineert deze met kennis van de levensloop en medische voorgeschiedenis van de patiënt in diens leef- en werkomgeving en sociale context.

Kan je bij een andere huisarts terecht?

Gaat je naar een andere huisarts dan waar je staat ingeschreven, bijvoorbeeld omdat je niet in je eigen woonplaats bent? Dan is dit vaak alleen mogelijk als er sprake is van niet-regelmatige en acute zorg. De huisarts of de assistente beoordeelt of er sprake is van niet-regelmatige en acute zorg.