Wat gebeurt er met je lichaam in de pubertijd?

Wat gebeurt er met je lichaam in de pubertijd?

In de puberteit krijgen jongens en meisjes een groeispurt. Een paar jaar groeien ze heel snel en na de puberteit stopt de groei. Jongens worden langer en breder en de spieren gaan zich meer ontwikkelen. Ook de penis en teelballen worden groter.

Hoe lang zitten jongens in de puberteit?

Gemiddeld begint de puberteit bij meisjes tussen de 10 en 15 jaar en bij jongens 1 tot 2 jaar later. De ontwikkeling verloopt bij jongens ook wat langzamer. Jongens doen gemiddeld 6 jaar over hun groei in de puberteit, terwijl meisjes na ongeveer 4 jaar hun volwassen lengte bereiken.

Hoe weet je of je pubert?

Meestal merk je dat je in de puberteit zit als je lichaam verandert. Je groeit ineens sneller, je krijgt oksel- en schaamhaar en meisjes worden voor het eerst ongesteld. Allemaal heel gewoon en niets om je voor te schamen. Toch is het helemaal niet gek dat je je niet prettig voelt bij al die veranderingen.

Wat kan een 15 jarige?

Als je 15 jaar bent mag je zelfstandig licht, niet-industrieel werk doen. Bijvoorbeeld vakken vullen in een supermarkt of reclamedrukwerk bezorgen. Er zijn ook werkzaamheden die je als 15-jarige niet mag doen. Zoals achter de kassa werken of te zware dingen tillen.

Wanneer begint de puberteit?

In de puberteit verandert er veel in je lichaam. Ook je stemming en gevoelens veranderen. Je kunt je er soms flink onzeker en onhandig door voelen. Meestal begint de puberteit rond je 11e (bij meisjes) en 13e (bij jongens), maar de puberteit kan ook eerder of later beginnen. En bij de een duurt de puberteit langer of korter dan bij de ander.

Wat is de lengte van jongens in de puberteit?

Wanneer jongens in de puberteit komen, zijn ze gemiddeld 2 centimeter kleiner dan meisjes in het begin van de puberteit. Maar wanneer jongens de volwassen lengte hebben bereikt, zijn ze gemiddeld 13 centimeter langer dan vrouwen. Dit verschil ontstaat door de relatief late start en langzame ontwikkeling bij jongens.

Hoe ontstaat het haar in de puberteit?

Het haar wordt later donkerder, dikker en gaat krullen. Later in de puberteit komt er ook schaamhaar op de binnenkant van de benen en billen. Dit kan tot aan de navel doorgroeien. Ook kunnen er haren gaan groeien in de oksels en op de benen. Sommige mannen krijgen daarnaast haargroei op de borst, rug en billen.

Wat zijn hormonen in de puberteit?

Hormonen zijn de chemische stoffen in je lichaam die allerlei lichaamsprocessen regelen. In de puberteit zorgen hormonen ervoor dat je er volwassener uit gaat zien. Meisjes krijgen borsten, haren op hun benen, in de oksels en in de schaamstreek. De menstruatie begint. Een andere naam voor menstruatie is ongesteldheid.