Wat gebeurt er als je iets doorslikt?
Scherpe stukjes kunnen je gebit, mond, keel of maagdarmkanaal beschadigen. Als je verder niets merkt, hoef je je geen zorgen te maken en poep je het vanzelf weer uit.
Hoe verloopt het slikken?
Voorbereidende fase: afhappen, kauwen en verzamelen van voedsel op de tong. Mondfase: vervoer van het voedsel naar de keel door een golvende beweging van de tong door de tongspieren. Het zachte gehemelte sluit de neusweg af en de slikreactie volgt. Keelfase: het voedsel vervolgt zijn weg door de keel.
Wat voel je bij slikken?
U slikt met spieren in uw lippen, wangen, kaken, tong, gehemelte en keel. Deze spieren en verschillende zenuwen moeten goed samenwerken. Terwijl u slikt, zijn uw neus en luchtpijp even dicht. Het eten, drinken of speeksel kan daardoor alleen de slokdarm in.
Wat zijn de oorzaken van slikken?
Veelvoorkomende oorzaken zijn onder andere spieraandoeningen, schildklierproblemen en medicijngebruik. Slikproblemen herken je onder andere aan vaak slikken, moeite met eten, langzamer eten, hees- en schorheid en/of pijn bij het slikken.
Wat gebeurt er tijdens het slikreflex?
Tijdens het slikreflex gebeuren er verschillende dingen. Zo wordt de neusholte afgesloten door het zachte gehemelte en de luchtpijp wordt afgesloten door het strottenklepje.
Hoe gebeurt het eigenlijke slikken in de keelholte?
Het eigenlijke slikken gebeurt buiten de wil om, dus onwillekeurig. De keelholte bevat dan ook bovenaan meer dwarsgestreept (willekeurig) spierweefsel en onderaan meer glad (onwillekeurig) spierweefsel. Allereerst wordt de spijsbrok (bolus) achterop de tong gebracht naar de ruimte tussen de verhemeltebogen.
Hoe voorkom je slikproblemen?
Slikproblemen herken je onder andere aan vaak slikken, moeite met eten, langzamer eten, hees- en schorheid en/of pijn bij het slikken. Het aanpassen van je voeding kan helpen slikproblemen te verminderen. Rustig eten en voldoende drinken bevorderen het slikproces.