Inhoudsopgave
Wat eten Vulkaankonijnen?
Het vulkaankonijn leeft in groepen van twee à vijf dieren in een hol. Zijn voedsel bestaat voornamelijk uit lange grassen. In 1969 leefden er tussen de 1000 en 1200 in het wild.
Welke Haas komt niet voor in Europa?
Behalve in IJsland en Noord-Scandinavië komt de haas in geheel Europa voor, tot op 3000 meter hoogte in de Alpen. In dichtbevolkte gebieden komt de soort weinig voor. In delen van Europa komt de sneeuwhaas voor.
Welke soorten hazen zijn er?
Wereldwijd bestaan er 62 verschillende soorten hazen en konijnen. In Nederland komen twee soorten haasachtigen voor: het wilde konijn en de Europese haas. Deze dieren lijken veel op elkaar, maar het zijn aparte soorten. Ze kunnen samen geen gezonde jongen krijgen.
Heeft een haas nagels?
Met de nagels trekken ze plukken haar uit de vacht van de tegenstander. Mannetjes houden vaak beschadigde oren en staarten en bijt- en krabwonden over aan de gevechten. Ook vinden er tijdens de gevechten achtervolgingen plaats, wordt er gegromd en maken de hazen hoge luchtsprongen.
Hoeveel Vulkaankonijnen zijn er?
Het Mexicaanse vulkaankonijn is een zeldzame diersoort, die alleen voorkomt op vier vulkanen in de Mexicaanse binnenlanden. Hij is een van de 794 diersoorten die wellicht gered kunnen worden als hun habitat wordt beschermd. Sinds 1500 zijn al zo’n achthonderd diersoorten uitgestorven.
Waar schuilt een haas?
Hazen zitten graag in graanvelden, bietenvelden en braakliggende terreinen. Ze zijn gebaat bij een grote variatie in gewassen en habitat en een groot voedselaanbod. Overdag houdt de haas zich schuil in een zelfgegraven ondiep kuiltje in de grond, het ‘hazenleger’.
Waar wonen hazen?
Hazen leven het liefst in open gras- en akkerland, met een voorkeur voor kleinschalige landbouwgebieden met afwisselende gewassen. Bosranden, wallen, ruigtes en heggen worden vooral in de winter als rustplaats gekozen. Hun legers worden ook in hoger gras of tussen de kluiten van een geploegde akker gemaakt.
Hoeveel hazen zijn er?
Optimale biotopen bevinden zich op de kleigronden in laag Nederland en in het rivierengebied. Hier kunnen dichtheden oplopen tot wel 40 hazen per 100 hectare. Maar hazen komen ook voor in bosgebieden en heidegebieden. De dichtheden liggen hier vrij laag en bedragen soms maar enkele hazen per 100 ha.