Wat doet een versnelling fiets?

Wat doet een versnelling fiets?

Derailleur versnelling Op een fiets met een derailleur zijn er dus meerdere tandwielen met elkaar verbonden. Op het moment dat de fietser op de pedalen trapt, draaien ook alle tandwielen mee. Schakel je over naar een andere versnelling, dan zet je in feite de ketting op een ander tandwiel.

Waarom schakelt mijn fiets niet?

Door intensief gebruik kan de versnellingskabel (die verbindt de stuurschakelaar met de derailleur of versnellingsnaaf) wat opgerekt zijn, waardoor hij niet meer zo nauwkeurig functioneert. Je moet de kabel dan strakker aanspannen. Een klusje dat je zelf kunt doen.

Hoe werkt een versnellingsapparaat?

Door de gehele linkerhendel naar binnen te duwen, schakelt de derailleur de ketting op een groter tandblad. Een groter tandblad betekent zwaarder trappen, maar ook meer afstand afleggen per omwenteling. Door alleen de kleine hendel naar binnen te duwen, schakel je naar een kleiner tandblad – een lichtere versnelling.

Welke versnelling moet je gebruiken?

Zo zul je bij het verminderen van je snelheid ook moeten weten welke versnelling je moet kiezen. Bij snelheden lager dan 70 km/h ga je naar de 4e versnelling. Lager dan 50 km/h naar de 3e versnelling, lager dan 30 km/h naar de 2e versnelling, en als je stapvoets moet rijden, ga je naar de 1e versnelling.

Wat is het aantal versnellingen op een fiets?

Het aantal versnellingen wat op dit moment leverbaar is op een fiets met een naafversnelling loopt van 2 tot 14. Het meest gangbare aantal versnellingen is 3, 5, 7 of 8. Er bestaat sinds 2007 ook een traploze naafversnelling, de NuVinci. De meningen hierover zijn nogal verschillend.

Wat is een naafversnelling voor elektrische fietsen?

Deze naafversnelling wordt meer bij elektrische fietsen gebruikt, dan bij gewone fietsen. De optie van 14 versnellingen als naafversnelling is een vrij dure. De Rohloff naafversnelling (14 versnellingsmogelijkheden) staat bekend als een hele goede versnelling. Deze versnelling wordt vrij vaak gebruikt op tandems.

Wat zijn de soorten versnellingen?

Soorten versnellingen. Er zijn twee soorten versnellingen: naafversnelling op dit moment tot maximaal 8 versnellingen en een derailleur die maximaal 27 versnellingen heeft. Naafversnelling. Een naafversnelling zit volledig verwerkt in de naaf van het achterwiel (zie foto) .