Inhoudsopgave
Wat als je onmiddellijk na je studies werk hebt?
Alleen wanneer je tijdens het schooljaar stopt met studeren of als je afstudeert in tweede zit of in februari, start je beroepsinschakelingstijd onmiddellijk vanaf je inschrijving. Bij de VDAB en ACTIRIS kan je voor veel meer terecht dan enkel voor je inschrijving als werkzoekende.
Heeft een afgestudeerde recht op een uitkering?
Indien u afgestudeerd bent, hebt u niet onmiddellijk recht op uitkeringen. Eerst moet u een periode doorlopen, de beroepsinschakelingstijd, tijdens welke u geen recht hebt op uitkeringen. Tijdens de beroepsinschakelingstijd moet u ingeschreven zijn als werkzoekende en moet u actief naar werk zoeken.
Wat te doen als je start met werken?
Wat je zeker moet regelen voor je met je eerste job start
- Schrijf je in als werkzoekende.
- Schrijf je in bij een ziekenfonds.
- Jeugdvakantie.
- Open een eigen betaalrekening.
Wat te doen voor schoolverlaters?
De beroepsinschakelingstijd is de periode die je als schoolverlater moet doorlopen voor je recht hebt op een uitkering. Werk je deeltijds? Schrijf je dan in bij VDAB als deeltijds werkzoekend. Dan loopt je beroepsinschakelingstijd volledig verder.
Welke uitkering na afstuderen?
Wanneer je na je afstuderen niet aan een baan komt of je baan kwijtraakt, kun je een bijstandsuitkering aanvragen of ‘WW’. Er gelden andere regels en voorwaarden voor een bijstandsuitkering dan voor een WW-uitkering.
Wat doen als je kind stopt met studeren?
De procedure loopt als volgt: na jouw beroepsinschakelingstijd krijg je een brief met een attest dat bewijst dat je als werkzoekende was geregistreerd. Hiermee kan je naar jouw uitbetalingsinstelling gaan. Zij stappen naar de Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening (RVA) en vragen jouw uitkering aan.
Wat moet je weten als je voor het eerst gaat werken?
Wat je moet weten als je aan je eerste baan begint!
- Je mag domme vragen stellen.
- Ontdek hoe de organisatie in elkaar zit.
- Leer je collega’s snel kennen.
- Leer de geheimtaal.
- Realiseer je dat theorie iets anders is dan praktijk.
- Geef je grenzen aan.
- Bijdehand is iets anders dan arrogant.
- Hou je mening over je nieuwe baas voor je.
Kun je als jonge schoolverlater nog kinderbijslag krijgen?
Als werkzoekende schoolverlater behoudt je kind maximum 360 dagen recht op kinderbijslag. Hij of zij kan nog 240 uren per kwartaal werken zonder het recht op kinderbijslag te verliezen. Na deze 360 dagen stopt zijn recht op kinderbijslag definitief.