Waarom waaien dakpannen van dak?

Waarom waaien dakpannen van dak?

Tip 1. Liggen de dakpannen nog goed? Scheefliggende dakpannen kunnen lekkages veroorzaken. En losliggende dakpannen waaien met makkelijk van je dak. Je moet er niet aan denken dat de dakpan op de auto van de buren of, nog erger, een voorbijganger valt.

Kan het dak er af waaien?

Stormgevoelige daken wil zeggen dat je dak niet bestand is tegen een flinke storm. De kracht van wind is soms spectaculair te noemen. Als de bedekking niet goed vast zit, kan de schade flink oplopen. Denk aan wegwaaiende dakpannen of dakbedekking van een schuur of overkapping dat eraf waait.

Hoeveel windkracht kunnen dakpannen hebben?

Windschaal van Beaufort

Kracht* Benaming Uitwerking boven land en bij mens
6 krachtig paraplu’s met moeite vast te houden
7 hard lastig tegen de wind in te lopen of fietsen
8 stormachtig voortbewegen zeer moeilijk
9 storm schoorsteenkappen en dakpannen waaien weg, kinderen waaien om

Hoeveel wind kan een dak hebben?

Bij windsnelheden van meer dan 80Km/h is het goed mogelijk dat de dakpannen wegwaaien, maar de panelen zitten zo vast gemonteerd door de dakhaak dat het in principe bij snelheden tot wel 150Km/h (Orkaan) zou moeten blijven zitten. Daarnaast zijn veel gezinswoningen redelijk goed beschut.

Kan een dak instorten door wind?

Die dakbedekking, bijvoorbeeld bij flatwoningen, scheurt niet zomaar. Sinds de heftige herfststormen van 1990 moet dakbedekking voldoen aan een bepaalde stormvastheid, maar bij oudere daken is dat vaak nog niet het geval. Daardoor bestaat bij harde wind het risico dat heel het dak afwaait.

Kunnen zonnepanelen van dak waaien?

Een storm kan op verschillende manieren schade aanrichten aan je zonnepanelen. In het ergste geval zullen ze helemaal van je dak waaien, maar in de praktijk gebeurt dit weinig. Er kunnen kabels beschadigen en losraken, er kunnen bouten loskomen en mogelijk loopt je dak schade op.