Waarom is lokaal kopen beter?

Waarom is lokaal kopen beter?

Lokale kopen betekent soms iets meer betalen, maar daar krijg je vaak meer service voor terug. De lokale ondernemers heeft veel kennis van de producten en kan daardoor een beter advies uitbrengen of eventuele vragen beantwoorden. Bij problemen, bijvoorbeeld met garantie, dan zal deze ook eerder bereid zijn te helpen.

Wat zijn de voordelen van lokaal aankopen?

Door lokaal te kopen is er minder vervuilend tranport nodig om je producten tot bij jou te krijgen. Zo verklein je zonder moeite jouw ecologische voetafdruk. Goed op weg naar een duurzame en bewuste levensstijl. Bij een lokaal product ben je zeker dat het eerlijk en in een veilige omgeving gemaakt is.

Wat is lokaal kopen?

Lokaal kopen betekent: in je buurt producten kopen die ook er ook geproduceerd zijn. Maar je koopt ook lokaal als je kiest voor producten die gemaakt zijn in eigen land (op Belgische bodem).

Waarom lokaal eten?

Waarom zou je voedsel van ver weg halen, als het ook dichtbij kan? Lokale producten zijn meestal supervers, minstens zo lekker en doorgaans minder belastend voor het milieu, doordat er minder transportkilometers gemaakt worden. Daarnaast steun je ook nog eens de lokale economie.

Welke voordelen biedt de aankoop van lokale producten?

“Redenen voor lokale aankoop zijn bijvoorbeeld bezorgdheid om het milieu, bezorgdheid om de lokale economie, goede productkwaliteit en voedselveiligheid.”

Wat is een lokaal product?

Een streekproduct is een product dat afkomstig is uit dezelfde regio als waar het wordt verkocht. Meestal gaat het om kleinschalig geproduceerde of verbouwde producten. Dikwijls hebben deze producten ook een streekgebonden receptuur of samenstelling. Over het algemeen gaat het om voedingsmiddelen.

Wat zijn lokale voedingsmiddelen?

Streekproducten komen uit een afgebakende regio die kleiner is dan het land waartoe de streek behoort. Je kunt een aantal streekproducten trouwens herkennen aan een label. Kies voor zo weinig mogelijk voedselkilometers. Koop (onbewerkte) producten van het seizoen en van de producent.

Welke voordelen zijn er wanneer we lokaal producten die in België geproduceerd worden aankopen?

Lokaal kopen heeft tal van voordelen: het is goed voor de planeet, je ondersteunt er je eigen economie mee en vaak is de kwaliteit van de producten en de service ook beter. Buitenlandse webwinkels behoren zeker tot de winnaars van de pandemie, maar gelukkig beginnen ook steeds meer Belgen bewust lokaal te kopen.

Wat is lokaal eten?

Ook in Nederland is lokaal een vaag begrip. De kleurrijke pakketten van HelloFresh bijvoorbeeld, worden grotendeels gevuld met ‘ingrediënten die van dichtbij komen’. Dichtbij is hierbij gedefinieerd als ‘uit Nederland of omringende landen’ en soms ‘met ingrediënten uit verder weg gelegen landen’.