Inhoudsopgave
Waarom is het droog aan de westkust van Zuid-Amerika?
Het warme zeewater, dat veel neerslag met zich meeneemt, verschuift zich dan enorm richting het oosten. Hierdoor wordt het droger in het westen (bij Australië) en veel warmer en natter in Zuid-Amerika bij Peru en het Andesgebergte. De effecten hiervan zijn in een heel groot gebied te merken.
Waarom is het droog in de bergen?
Relatief warme, vochtige lucht van zee stijgt op tegen de helling van een berg. Maar als de lucht stijgt, koelt ze af. De waterdamp condenseert dan tot druppels, vormt wolken, en het gaat regenen. Aan de lijzijde van het gebergte (in het binnenland) daalt de lucht, warmt op en wordt droger (föhn).
Waar regent het het meest in Zuid Afrika?
De meeste neerslag valt in het noorden en oosten van Zuid-Afrika in de zomertijd. In Kaapstad valt de meeste regen echter in de maanden juni t/m september (wintertijd). De regen valt vaak in korte hevige buien, waarna de zon weer snel schijnt. Ten westen van de oostelijke bergruggen valt de minste regen.
Waar liggen de droge klimaatzones?
Het droge klimaat komt meestal voor rond de Kreeftskeerkring ten noorden van de evenaar en de Steenbokskeerkring ten zuiden van de evenaar. Afhankelijk van bijvoorbeeld de invloed van bergen en oceanen, kan de locatie afwijken.
Waarom regent het zoveel in de bergen?
Extra veel regen bij buien in bergen Wanneer vochtige lucht tegen de berghellingen stroomt wordt deze gedwongen te stijgen. Hierdoor vormen wolken en buien. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij een zuidelijke wind in Noord-Italië. Vochtige Middellandse Zeelucht botst dan tegen de zuidelijke hellingen van de Alpen.
Waar komen de meeste droge gebieden voor?
Voorkomen. Het droge klimaat komt meestal voor rond de Kreeftskeerkring ten noorden van de evenaar en de Steenbokskeerkring ten zuiden van de evenaar. Afhankelijk van bijvoorbeeld de invloed van bergen en oceanen, kan de locatie afwijken.
Waarom regent het in de zomer het meest in het oosten van Zuid-Afrika?
De meeste neerslag in Zuid Afrika valt in de zomertijd, als de vochtige lucht van de Indische Oceaan met kracht landinwaarts stroomt. In Kaapstad daarentegen valt de meeste neerslag in de maanden juni tot en met september. De regen valt in de zomer vaak in korte hevige buien waarna de zon snel weer schijnt.
Is het altijd warm in Zuid-Afrika?
Door het gematigde klimaat in Zuid-Afrika is het vrijwel altijd warm en valt er weinig neerslag. De zomers zijn heet en zonnig, de winters droog en koel.