Inhoudsopgave
Waarom is anatomie en fysiologie belangrijk?
Kennis over het menselijk lichaam en inzicht in het functioneren ervan zijn belangrijke voorwaarden voor het verlenen van veilige zorg. De bouw (anatomie) en de functies (fysiologie) van het menselijk lichaam zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden.
Waarom zijn anatomie en fysiologie onlosmakelijk met elkaar verbonden?
4 Anatomie en fysiologie zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden, omdat de bouw van een orgaan bepalend is voor de functiemogelijkheden van dat orgaan. Andersom kan de functie van een orgaan tot op zekere hoogte de bouw bepalen. Er is in ieder geval altijd een verband tussen bouw en functie.
Hoe kun je het beste voor anatomie leren?
Denk altijd na over vorm én functie. Onthoud die functie, want het geeft de structuur betekenis en maakt de anatomie ervan gemakkelijker te onthouden. Dat geldt niet op zijn minst bij spieren: begin nooit primair met losse spieren in je hoofd stampen! Denk eerst na over hoe ze functioneren.
Waarom heb je als verpleegkundige kennis van anatomie en fysiologie nodig?
Goed klinisch kunnen redeneren en kennis hebben van anatomie, pathologie en fysiologie maken je een betere gesprekspartner voor collega’s, artsen en de patiënt.
Wat leer je bij het vak anatomie?
Wat leer je Met de opleiding Algemene Anatomie krijg je inzicht in de bewegende mens. Je leert meer over de bouw en werking van het lichaam, met name de spieren (myologie) en botten (osteologie). Ons lesmateriaal bevat heldere uitleg en illustraties, zodat je een goed beeld krijgt van alles.
Wat houd het vak fysiologie in?
Fysiologie is de leer van de activiteiten in het lichaam van levende organismen. De fysiologie houdt zich bezig met de werking (functie) van de organen. Het gaat er dus niet om ziekelijke veranderingen in het organisme te leren kennen, juist de normale en gezonde werking van de menselijke organen wordt bestudeerd.
Wat zijn fysiologische veranderingen?
Zodra je gaat sporten treden er allerlei veranderingen op, zo ga je bijvoorbeeld sneller ademen, je hartslag stijgt, je lichaamstemperatuur neemt toe en je gaat zweten. Dit soort verschijnselen worden fysiologische verschijnselen genoemd. Fysiologie is de leer van de normale levensverrichtingen en – verschijnselen.
Wat moet je als verpleegkundige allemaal kunnen op basis van klinisch redeneren?
Zes stappen van klinisch redeneren: oriëntatie op de situatie, mogelijke problemen in kaart brengen, aanvullende observaties en onderzoeken, verpleegkundig beleid vaststellen, het verloop monitoren en reflectie.