Waarom ging Nederland koloniseren?
In de zeventiende eeuw (1600-1700) kochten Nederlandse kooplieden handelswaar in Azië. Daarvoor moesten ze een lange reis maken om Afrika heen. Op het zuidelijkste puntje van Afrika, hielden ze meestal pauze. Sommige mensen bleven daar wonen en zo ontstond er een Nederlandse kolonie.
Welke Europese landen hadden koloniën?
Koloniale mogendheden waren Nederland, Verenigd Koninkrijk, Portugal, Frankrijk, Spanje, Duitsland, Rusland (in Siberië, Centraal-Azië en Alaska), België, Italië, Japan, de Verenigde Staten en – minder bekend – zelfs de Scandinavische landen Denemarken (Groenland, de Faeröer, de huidige Amerikaanse Maagdeneilanden.
Waarom kwam er een einde aan het cultuurstelsel?
Er kwam steeds meer kritiek op het cultuurstelsel, maar het werd pas afgeschaft nadat het bedrijfsleven zich er mee ging bemoeien. Niet omdat zij zoveel medelijden hadden met de Indonesische bevolking, maar omdat zij vonden dat ook particuliere ondernemers zouden mogen proberen geld te verdienen op Nederlands-Indië.
Wat is de Europese kolonisatie?
Europese kolonisatie is de historische kolonisatie van andere werelddelen door (met name West-) Europese landen. Vanaf de 15e eeuw vestigden West-Europese handelaars handelsposten en factorijen op verre overzeese kusten en verdedigen die zo nodig met wapens.
Wat waren de eerste Europese landen die gingen koloniseren?
Spanje en Portugal waren de eerste Europese landen die gingen koloniseren. Spanje hield zich vooral bezig met Amerika, waaronder voornamelijk Zuid-Amerika. Rond de plaats waar Columbus in 1492 aan land kwam in Noord-Amerika, zijn grote delen veroverd. Dit breidde zich al snel uit tot ook delen in Zuid-Amerika, vanaf rond 1500.
Wanneer komen hedendaagse kolonisaties voor?
Hedendaagse kolonisaties. Kolonisatie zoals in de 19e eeuw komt heden ten dage niet meer voor. Wel is sinds de tweede helft van de 20e eeuw en het begin van de 21e eeuw binnen de Volksrepubliek China een kolonisatieproces aan de gang.