Inhoudsopgave
Waar zijn spreeuwen in de winter?
Een deel van de broedvogels trekt in de winter weg, maar blijft relatief dicht bij huis: België, Noordwest-Frankrijk en Zuid-Engeland. Uit noordelijke en oostelijke streken van Europa trekken grote aantallen spreeuwen door Nederland, waarvan een groot deel in ons land overwintert.
Is spreeuw trekvogel?
De spreeuw is het hele jaar te zien in Nederland en toch is het een trekvogel. De soorten die hier in de zomer zijn, verblijven in de winter in zuidelijker oorden. Na de broedtijd verzamelen spreeuwen zich met hun jongen op grote slaapplaatsen met soms wel tienduizenden tegelijk.
Wat eten spreeuwen in de winter?
In tegenstelling tot de merel, stapt of waggelt de spreeuw terwijl hij eten zoekt (een merel hipt). In het najaar en de winter staat fruit (o.a. kersen, druiven, vogelkers en appels) op het menu.
Waar vliegen spreeuwen naar het zuiden?
In deze tijd van het jaar, in september en oktober, kun je ze veel zien: honderdduizenden overtrekkende spreeuwen. De dieren die in het voorjaar en de zomer in Nederland hun jongen hebben grootgebracht, trekken in het najaar weg om de winter door te brengen in België, Noordwest-Frankrijk en het zuiden van Engeland.
Waar hebben spreeuwen een hekel aan?
Vogels hebben een hekel aan harde, vreemde geluiden.
Hoe lang blijven spreeuwen in het nest?
De spreeuw is een van de meest voorkomende broedvogels in Nederland. De dieren broeden van half april tot juni. Als het een goed broedseizoen betreft, kunnen spreeuwen zelfs twee nesten grootbrengen, met ieder 4 tot 6 eieren. Spreeuwen broeden graag met een paar soortgenoten, bij elkaar in de buurt.
Hoe zien spreeuwen eruit?
De spreeuw (Sturnus Vulgaris) heeft een verenkleed dat zwart oogt, daaroverheen heeft hij een prachtige groene en paarse gloed. In de winter heeft de spreeuw witte spikkels. Je ziet spreeuwen vaak in grote zwermen.
Wat doen spreeuwen overdag?
‘De spreeuwen vliegen overdag in kleine groepen over stad en land. In de avond verzamelen alle spreeuwen in de buurt van hun slaapplaats en gaan dan samen in een boom slapen.
Wie eet een spreeuw?
In tegenstelling tot de merel, stapt of waggelt de spreeuw terwijl hij eten zoekt (een merel hipt).