Waar komt de varroamijt vandaan?

Waar komt de varroamijt vandaan?

De mijtsoort komt uit Azië, waar hij wordt aangetroffen op de Indische honingbij (Apis cerana). Door het verplaatsen van Europese honingbijen (Apis mellifera) van en naar het verspreidingsgebied van de varroamijt kon de mijt overstappen van de Indische honingbij naar de Europese honingbij.

Wat doet een varroamijt?

De varroamijt (Varroa destructor) is een uitwendige parasiet die voorkomt op insecten, maar zich alleen voort kan planten op het broed van honingbijen. De mijten behoren tot de spinachtigen. In het volwassen stadium bezitten ze acht poten.

Hoe lang leeft een varroamijt?

Een varroa destructor vrouwtje leeft in de zomer 2-3 maanden (in de winter 5-8 maanden) en zal in haar leven 2 tot 3 keer in een broedcel stappen om zich voort te planten.

Hoe varroa bestrijden?

De meeste effectieve manier om varroa te bestrijden bereik je door een combinatie van oxaalzuur en thymolproducten. Deze werken op verschillende manieren en kunnen op verschillende tijden in het jaar gebruikt worden. Gebruik alleen toegelaten middelen zoals Apiguard, Thymovar en Oxuvar.

Wat doet een bij met stuifmeel?

Stuifmeel, ook wel pollen genoemd, is afkomstig van de mannelijke kiemcellen van de bloem. Bijen verzamelen stuifmeel omdat het deel uitmaakt van hun voeding. Bij het verzamelen van stuifmeel bestuiven de bijen gelijktijdig de planten en dragen ze zo bij aan hun onderhoud en voortplanting.

Hoeveel varroa?

Dus als het volk op 10 ramen zit, zullen er per week 3 of 4 mijten kunnen/mogen vallen. Als het dubbel zoveel is bijv 15 per week per 20 ramen.

Waarom hebben bijen stuifmeel nodig?

Stuifmeel is een zeer belangrijke voedingsbron voor de bijen. Stuifmeel levert eiwitten, koolhydraten, vetten, mineralen, aminozuren en zeer veel vitamines. Voor de gezondheid van de bijen is het van belang dat ze verschillende soorten stuifmeel tot zich nemen.

Waarom verzamelt een bij stuifmeel?

Waarom vervoeren bijen stuifmeel? Bijen verzamelen nectar en stuifmeel. De ene soort verzamelt wat meer nectar, de ander juist meer stuifmeel. Dit brengen ze naar hun nest om ervoor te zorgen dat hun kleintjes, larven, genoeg te eten hebben.

Hoe herken je varroamijt?

Een varroamijt zie je makkelijk over het hoofd. De ovaalvormige mijt kan zich goed verstoppen tussen de achterlijf segmenten van een honingbij. Door de roodbruine kleur en kleine afmeting (1,5 mm bij 1 mm) vallen de mijten niet op.

Waar gebruik je mierenzuur voor?

Mierenzuur kent verschillende toepassingen. Zo wordt de stof gebruikt bij de productie van insuline, in verzachtende en anti-jeuk bodyproducten en in behandelingen bij reuma voor het verlichten van de ontsteking en gewrichtspijn. Mierenzuur kan ook worden gebruikt als conserveermiddel of zuurteregelaar.