Inhoudsopgave
Kunnen alle cellen delen?
De meeste soorten cellen kunnen maar een beperkt aantal keer delen. Dat komt omdat de uiteinden van de chromosomen, oftewel de telomeren, bij elke deling een stukje korter worden. Maar bij veel vormen van kanker zijn tumorcellen in staat om oneindig vaak te delen.
Wat gebeurt er tijdens de groeifase?
De G2-fase, de periode tussen het verdubbelen van het DNA en de deling van de cel. In deze fase worden stoffen gemaakt die belangrijk zijn voor de celdeling. Tussen G1- en S-fase en na de G2-fase zijn er ook ‘checkpoints’ (controlepunten). CH2 (checkpoint 2, na G2) controleert of de DNA-replicatie goed is gebeurd.
Wat zijn de onderdelen van een cel?
Hoe ziet een cel er uit?
Wat doen cellen in je lichaam?
In de biologie is de cel het kleinste onderdeel van een organisme dat alle genetische informatie van dat organisme bevat. Stofwisseling, de verzamelnaam voor alle biochemische levensprocessen die het organisme doen groeien en in stand houden, vindt binnen iedere individuele cel van een organisme plaats.
Waardoor blijven er in je lichaam toch steeds cellen aanwezig die zich kunnen delen?
Stamcellen beschikken over het enzym telomerase. Deze is in staat na elke deling het verloren stukje telomeer te regenereren. Door deze regeneratie is een stamcel in staat oneindig te delen.
Welke 2 soorten celdelingen zijn er?
Er zijn twee soorten celdelingen: mitose en meiose. Mitose is een vermenigvuldigingsdeling. Bij mitose is de nieuwe cel exact gelijk aan de oude cel. Het aantal chromosomen is in de nieuwe cel ook gelijk aan het aantal chromosomen in de oude cel.
Wat gebeurt er tijdens de metafase?
Tijdens de metafase zijn de centrosomen, die het spoelfiguur vormen, volledig naar de uiteinden (polen) van de cel bewogen. De centromeren van elk van de chromosomen hebben zich in één vlak in het centrum van de cel geordend, in het zogenoemde equatorvlak (metaphase plate).
Wat gebeurt er tijdens de groeifase van een cel?
S Fase. Als de cel zich gaat voorbereiden op de mitose, gaat hij vanuit de G1-fase over in de S-fase. In die fase, die vrij veel tijd in beslag neemt, vindt DNA-replicatie plaats: de chromosomen worden verdubbeld. Ook tijdens de S-fase groeit de cel en worden eiwitten en organellen aangemaakt.
Waar bestaat een lichaamscel uit?
Iedere cel bevat 46 chromosomen. Hierin bevindt zich het erfelijk materiaal. De celkern bevindt zich in het cytoplasma: daaromheen zit het stevige celmembraan. Sommige micro-organismen bestaan uit maar één cel: ook dit is mogelijk.
Welke celtypen zijn er?
Globaal bekeken zijn er drie soorten cellen op aarde. Cellen zonder kernen, cellen met kernen en cellen met celwanden. De cellen zonder kernen behoren toe aan organismen uit het rijk der bacterien. De cellen van alle andere organismen hebben wel een kern.
Hoe zien kanker cellen eruit?
In het donkere, sponzige weefsel is een witte schijf zichtbaar. “Veel mensen denken dat kanker zwart is”, zegt Van der Vegt. “Maar een tumor is juist licht van kleur.” In het laboratorium van Pathologie en Medische Biologie van het UMCG worden stukjes weefsel van patiënten geprepareerd en onderzocht.
Waarom worden er steeds nieuwe cellen gemaakt?
Zo kunnen vuil en bacteriën niet naar binnen. Als je een wondje hebt, is de huid beschadigd en kunnen ziekteverwekkers naar binnen. De huid probeert zich zo snel mogelijk te herstellen. Er moeten dus nieuwe cellen gemaakt worden.