Kun je kernafval de ruimte in schieten?

Kun je kernafval de ruimte in schieten?

Het van de aarde los laten komen van een bepaald gewicht kost zeer veel geld. En kernafval is zeer zwaar. Om trainladingen vol afval de ruimte in te schieten zou veel te veel gaan kosten.

Wat kan je met kernafval?

Afval uit de kerncentrale blijft enige tijd bewaard bij de reactor. Laag- en middelradioactief afval gaat in Nederland direct naar de COVRA: een bedrijf pal naast de kerncentrale in Zeeland waar radioactief afval in containers staat opgeslagen.

Hoe lang kernafval radioactief?

Eén van de grootste problemen van kernenergie is het kernafval dat in de kerncentrale ontstaat. Dit afval is levensgevaarlijk en raakt pas na 240.000 jaar zijn radioactiviteit kwijt. Al die tijd blijft het afval schadelijk voor mens en milieu en moet het weggeborgen worden en bewaakt blijven.

Hoeveel kernafval?

Ieder jaar wordt er ongeveer 3 kubieke meter zeer radioactief geproduceerd. Dat kan gesplitst worden in 1,5 kubieke meter hoog radioactief afval en 1,5 kubieke meter ‘intermediate’ radioactief afval, dat eveneens zeer langdurig gevaarlijk is voor de mens.

Hoe schadelijk is radioactief afval?

Radioactief afval bevat stoffen die ioniserende straling uitzenden. Die straling is bijzonder energierijk. Ze kan veranderingen aanbrengen in de materie waarin ze doordringt. Daardoor kan ze levende weefsels beschadigen en is ze gevaarlijk voor mens en milieu.

Waar blijft het kernafval?

In Nederland wordt radioactief afval bovengronds opgeslagen voor een periode van ten minste 100 jaar. Dat gebeurt bij de Centrale Opslag voor Radioactief Afval (COVRA) in speciaal daarvoor ontworpen gebouwen. Na 100 jaar opslag is een deel van het afval nog radioactief.

Hoe groot is een kerncentrale?

De enige werkende kerncentrale in Nederland is de kerncentrale Borssele. Deze centrale heeft een elektrisch vermogen van 485 MW (megawatt; 1 megawatt is 1 miljoen watt) elektriciteit. Daarmee wordt jaarlijks ongeveer 3,3 miljoen MWh (megawattuur) gemaakt en aan het elektriciteitsnet geleverd.