Inhoudsopgave
Kan zwangerschapscholestase verdwijnen?
Als de galzuren in je bloed boven een bepaalde waarde komen, kan de gynaecoloog beslissen om je bevalling in te leiden. Zwangerschapscholestase verdwijnt namelijk zodra je baby geboren is.
Hoe begint zwangerschapscholestase?
De lever maakt gal aan en voert dit af via de galwegen. Galstuwing belemmert de afvoer van galvloeistof, waardoor galzouten zich ophopen in het bloed. Hierdoor ontstaat jeuk. Zwangerschapscholestase geeft hevige jeuk, meestal eerst aan handpalmen en voetzolen, maar het kan zich over het hele lichaam verspreiden.
Is zwangerschapscholestase gevaarlijk?
De zwangerschapscholestase is niet gevaarlijk voor jou en zal na de zwangerschap ook weer verdwijnen. Wel is de kans op galstenen hoger na het krijgen van zwangerschapscholestase.
Wat helpt tegen zwangerschapscholestase?
Een medicament dat vaak wordt voorgeschreven is Ursochol. Ursochol vermindert de hoeveelheid galzuren in het bloed. De jeuk zal hierdoor ook verminderen. De verstoorde transport van galzuren door de placenta wordt hersteld.
Hoe groot is de kans op zwangerschapscholestase?
Jeuk komt veel voor, maar lang niet alle vrouwen hebben hevige jeuk. In Europa is de kans op zwangerschapscholestase 0.1 tot 2 procent (1 tot 20 op 1000 vrouwen krijgt cholestase).
Hoe zwangerschapscholestase voorkomen?
Zwangerschapscholestase kun je helaas niet voorkomen. De oorzaak is nog niet geheel duidelijk. Meerdere factoren (erfelijkheid, omgevingsfactoren en hormonaal) spelen mogelijk een rol. Door zo weinig mogelijk vetten en suikers te eten, zorg je voor een optimale leverwerking.
Wat te doen tegen cholestase?
De eerste keus is Ursochol. Daarnaast kun je voor de nacht een medicijn gebruiken waardoor je beter slaapt zoals hydroxyzine. Ursochol verbetert het vervoer van gal vanuit de lever naar de galblaas. Veel vrouwen krijgen minder last van jeuk.